• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan bevestigt veroordeling van voormalige bisschop van Guam

(katholieknieuwsblad.nl) - Het Vaticaan bevestigt de veroordeling van de van misbruik beschuldigde bisschop Anthony Apuron uit Guam. De voormalige aartsbisschop van Agaña ging vorig jaar in hoger beroep bij de Congregatie voor de Geloofsleer om de omstreden zaak aan te vechten. 

Donderdag maakte het Vaticaan bekend dat Apuron schuldig is “aan misdaden tegen het zesde gebod met minderjarigen”. Hij zou zich eind jaren zeventig als pastoor aan minderjarigen hebben vergrepen. 

De schorsing als bisschop die Apuron vorig jaar kreeg opgelegd, blijft van kracht. Ook mag Apuron zich niet begeven in zijn voormalige bisdom en is hem verboden de bisschoppelijke symbolen, zoals een mijter en een ring te dragen. Apuron is echter niet gesuspendeerd als priester. Ook is hij niet veroordeeld tot een leven van boete en gebed, zoals normaliter het geval is. 

Omstreden veroordeling 

Apuron werd op 16 maart vorig jaar door een Vaticaans tribunaal schuldig verklaard in een zeer complexe misbruikzaak met veel onduidelijkheden. Zo werd hij destijds middels een korte verklaring schuldig bevonden aan “enkele van de aanklachten”. Verdere details werden daarbij niet genoemd. Volgens bronnen in het Vaticaan zou Apuron van het merendeel van de aanklachten zijn vrijgesproken. 

De voormalige aartsbisschop mocht sindsdien zijn bisschopsambt niet meer uitoefenen en ging in hoger beroep bij het Vaticaan. Apuron houdt al sinds het begin van de beschuldigen vast aan zijn onschuld. “God is mijn getuige”, aldus zijn reactie op de veroordeling van vorig jaar. De zaak was zo complex dat zelfs paus Franciscus zich er persoonlijk mee bemoeide. 

‘Ik draag dit lijden op aan de Heilige Vader en mijn aanklagers’ 

De oud-bisschop van Guam zegt in een verklaring “diep bedroefd” te zijn door de beslissing van de paus. “Het pauselijk geheim weerhoudt mij ervan om mijn goede naam publiekelijk te verdedigen”, aldus Apuron, die gehoorzaamheid belooft aan paus Franciscus. 

“Ik draag dit lijden op aan de Heilige Vader: moge de Heer hem leiden in deze moeilijke tijden in de Kerk. Ik draag mijn lijden op voor mijn aanklagers en degene die tegen mij samenzweerden. Moge de Heer hun gebeden vervullen. Vader, vergeef hen, omdat zij niet weten wat zij doen”, aldus de reactie. 

‘Valse beschuldigingen tegen betaling’

“Ik ging vorig jaar in beroep tegen het besluit omdat ik onschuldig ben”, schrijft Apuron, die in zijn verklaring zegt dat een pressiegroep tegen hem samenzweerde. “Verschillende mensen hebben mij verteld dat ze gevraagd werden om tegen betaling, mij vals te beschuldigen”, aldus de oud-bisschop. “Ik hoop dat op een dag een nieuwe getuige zal opstaan om mijn naam te wreken.”

In 2017 deed Vatican Insider onderzoek naar de zaak. Daaruit bleek dat op de achtergrond een omvangrijk financieel schandaal speelde waar Apuron op was gestuit. Daarbij was een geestelijke betrokken die op zeer grote voet leefde en zich daartoe wederrechtelijk kerkelijke gelden zou hebben toegeëigend. De priester werd door Apuron ontslagen omdat hij onderzoek door een vermaard accountantskantoor zou hebben belemmerd.

‘Advocaat misbruikslachtoffers betrokken bij lucratieve financiële deal’

Er leken ook verbanden te bestaan met een lucratieve financiële deal waarbij Chinese investeerders rond de eeuwwisseling een failliet hotel wilden ombouwen tot casino. Apuron, die de negatieve neveneffecten daarvan vreesde, wist die deal te voorkomen. Hij kocht het hotel en vestigde er een seminarie.

Volgens onderzoek van Vatican Insider is de advocaat van de Chinese investeerders dezelfde als van de misbruikslachtoffers, bij wier verhalen grote twijfels bestaan. De wegens financieel wanbeleid ontslagen priester staat bekend als diens ‘petekind’.

Publicatiedatum: 4 april 2019
Laatst bewerkt: 9 april 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test