• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus op terugreis uit Abu Dhabi over nonnen en Venezuela

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Binnen de Katholieke Kerk zijn er vrouwelijke religieuzen die te lijden hebben gehad van misbruik door priesters en bisschoppen. Soms werden ze zelfs behandeld als seksslavinnen. Die kwalijke praktijken vinden ook nu nog plaats. Dat heeft Paus Franciscus - Interview
Interview met meegereisde journalisten op de vlucht van Abu Dhabi naar Rome
(5 februari 2019)
aan boord van het vliegtuig na zijn bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten.

De omvang van de mishandeling en aanranding van zusters door geestelijken kwam aan het licht door een artikel van Lucetta Scaraffia in het februarinummer van Women Church World, een maandelijkse bijlage van de Vaticaanse krant L'Osservatore Romano.

In het pauselijk vliegtuig kreeg Franciscus opnieuw vragen over de vele schandalen in de rooms-katholieke kerk wereldwijd. Hij benadrukte dat het probleem niet nieuw is en dat hij er alles aan doet misbruik uit te bannen.

“Het is een weg waarop we ons bevinden. Paus Benedictus had de moed een vrouwelijke congregatie te ontbinden waar slavernij, zelfs seksuele slavernij zijn intrede had gedaan door toedoen van geestelijken of de stichter”, zei Franciscus. Zijn woordvoerder Alessandro Gisotti zei achteraf dat het hier ging om de Franse congregatie Sœurs Mariales d'Israël et de Saint-Jean.

De paus zei dat ook vrouwelijke religieuzen ook nu nog worden misbruikt. Hij gaf geen details, maar eerder werd al beschuldigend gewezen naar kerkelijk leiders in India en ook in Chili, waar de schandalen over kindermisbruik, vooral jongens, zich aaneenrijgen. Jarenlang werden deze uitwassen met de mantel der liefde bedekt.

Zie ook bericht 07-02-2019: Vaticaan licht ‘seksuele slavernij nonnen’ toe

Venezuela

Paus Franciscus is bereid om te bemiddelen in de politieke crisis in Venezuela als de partijen erom vragen. Maar eerst moeten er stappen worden gezet om te proberen alle spelers dichter bij elkaar te brengen, voegde hij eraan toe.

Franciscus, sprekend tot verslaggevers aan boord van zijn vliegtuig na een reis naar Abu Dhabi, bevestigde ook dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro een brief aan hem heeft geschreven, maar dat hij die nog niet had gelezen.

Maduro vertelde tegen de Italiaanse omroep Sky TG24 maandag dat hij een brief aan de paus had gestuurd “voor hulp bij het proces van het faciliteren en versterken van de dialoog”.

Gevraagd naar een mogelijke directe bemiddelingsinspanning van het Vaticaan, zei de paus: “Ik zal de brief lezen en zien wat ik kan doen, maar de eerste voorwaarde is dat beide partijen erom vragen. Wij zijn bereid.”

Gezien het falen van eerdere dialogen, waaronder een geleid door het Vaticaan, zijn tegenstanders achterdochtig. Ze geloven dat Maduro ze gebruikt om protesten te onderdrukken en tijd te winnen.

Verschillende grote Europese landen hebben zich inmiddels aan de kant van de VS geschaard in de erkenning van oppositieleider Juan Guaido als het wettige staatshoofd van Venezuela.

Publicatiedatum: 5 februari 2019
Laatst bewerkt: 8 februari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test