• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Anti-oorlogsspeech Franciscus in Abu Dhabi

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Paus Franciscus heeft vandaag in een toespraak in Abu Dhabi alle religieuze leiders opgeroepen tot de verwerping van oorlog. Dat deed hij tijdens een ontmoeting met islamitische, joodse en christelijke geestelijken in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

De Heilige Vader sprak over de gewapende conflicten in Jemen, Syrië, Irak en Libië. Vooral de kwestie van Jemen ligt gevoelig in de Verenigde Arabische Emiraten omdat het land samen met Saoedi-Arabië bombardementen op doelen in Jemen heeft uitgevoerd. In Jemen zijn al meer dan 65.000 burgers door oorlogsgeweld om het leven gekomen; ongeveer 85.000 kinderen zijn er de hongersnood gestorven.

“Laten we ons engageren tegen de logica van gewapende macht”, zei Franciscus. Ook waarschuwde hij tegen het “optrekken van muren”, wat gezien kan worden als kritiek op het vaste voornemen van de Amerikaanse president Donald Trump om de grens tussen de VS en Mexico af te sluiten. De paus had het zelfs over het misbruikschandaal in de Katholieke Kerk. Hij prees daarbij de overheid van de Emiraten die in november een conferentie hielden over de waardigheid van kinderen in de digitale wereld.

Na zijn toespraak ondertekenden paus Franciscus en de Egyptische sjeik Ahmad al-Tayeb van de gezaghebbende soennitische al-Azhar-moskee een ‘Document over Menselijke Broederschap’. Daarin roepen beide leiders op tot het beëindigen van het gebruik van godsdienst om “haat, geweld, extremisme en blind fanatisme” te wekken en niet langer de naam van God te misbruiken “ter rechtvaardiging van moord, verbanning, terrorisme en onderdrukking”.

Publicatiedatum: 4 februari 2019
Laatst bewerkt: 8 februari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test