• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus in Abu Dhabi: Een Christen is alleen gewapend met zijn geloof en liefde

“Een Christen vertrekt alleen gewapend met zijn nederig geloof en concrete liefde”, verklaart paus Franciscus tot de katholieke gemeenschap van de Verenigde Arabische Emiraten, die hij op de derde en laatste dag van zijn reis in het land heeft ontmoet. Het was de eerste Mis van een paus op het Arabische schiereiland.

De laatste afspraak van dit bezoek is aan de Christenen besteed: paus Franciscus droeg de Mis op in het Zayed Sports City Stadium, met ongeveer 180.000 gedoopten van een honderdtal nationaliteiten, maar ook 4.000 moslims.

In zijn homilie, staat hij vooral stil bij “zalig de zachtmoedigen” (Mt. 5, 5). “Niet wie bedreigt of verplettert, maar wie de houding bewaart van Jezus die ons verlost heeft; zachtmoedig ook tegenover zijn aanklagers”, benadrukt hij. En hij geeft aan de Christenen de raad van Sint-Franciscus “over de manier waarop men zich naar de Saracenen en niet-Christenen dient te begeven : ‘Geen proces noch dispuut voeren, onderworpen zijn aan elk menselijk schepsel omwille van God en gewoon belijden dat men Christen is’ (Eerste Regel, XVI)”.

“Geen proces noch dispuut, insisteert de paus en dat geldt ook voor priesters … een Christen vertrekt alleen gewapend met zijn nederig geloof en concrete liefde”.

Bereid om goed te doen aan wie ook

De paus doet ook een oproep tot “heiligheid in het dagelijks leven, dat geen behoefte heeft aan wonderen en buitengewone tekens”: “De zaligsprekingen zijn er niet voor supermensen, maar voor wie geconfronteerd wordt met de uitdagingen en beproevingen van elke dag. Wie zoals Jezus leeft, zuivert de wereld. Hij is als een boom die zelfs in dorre grond, elke dag de bevuilde lucht opneemt en met zuurstof verrijkt, teruggeeft”.

 “Ik wens dat u zo goed geworteld bent in Jezus en bereid goed te doen aan wie ook in uw nabijheid. Mogen uw gemeenschappen een oasis van vrede zijn”. Het gaat erom “zijn hart zuiver te houden … zachtmoedigheid en gerechtigheid te beoefenen ondanks alles … barmhartig te zijn voor iedereen … smart in vereniging met God te beleven”.

De viering weerspiegelde de kleuren en talen van de verschillende ritussen die vertegenwoordigd waren: Chaldeeën, kopten, Grieks-katholieken, Grieks-melkieten, Latijnen, maronieten, Syro-katholieken, Syro-malabaren, Syro-malankaren … die de paus begroette voor zich naar de vlieghaven te begeven voor de terugreis naar Rome.

Andrea Tornielli, directeur van het dicasterium van de Heilige Stoel voor Communicatie, insisteert op de boodschap van heiligheid in het dagelijks leven, in de kleine dingen, die de paus aan de Christenen in de Emiraten heeft toevertrouwd: “Aan de kleine kudde in de Emiraten, ook al lijkt zij in het Zayed Sports City Stadium, eigenlijk niet zo klein, zegt paus Franciscus dat een leven volgens de Evangelische zaligsprekingen geen opvallende handelingen vraagt. Trouwens, Jezus, die geen enkel geschrift heeft nagelaten en niets indrukwekkend heeft gebouwd, toont dat het Christengeloof geleefd wordt in het dagelijkse en het kleine”.

A.Tornielli interpreteert de woorden van paus Franciscus aldus: “Aan een Christen wordt niet gevraagd grote werken te verwezenlijken … Het getuigenis gaat door de buitengewone aard van het gewone. Het is dank zij de heiligheid van het dagelijks leven dat zich zonder buitengewone tekens, het meest verrassende wonder voordoet. Het Christendom verspreidt zich, deelt zich mee door osmose, zonder strategische marketing, zonder de sluwheid van de media, zonder de woordenvloed van roddelpraat of bovenmenselijke competentie.”

Dit zijn volgens A. Tornielle drie adviezen die paus Franciscus geeft naar het voorbeeld van zijn patroonheilige – vrede, zachtmoedigheid, barmhartigheid: “De uitnodiging aan deze kleine kudde Christenen in de Emiraten is een oasis van vrede, zachtmoedigheid en barmhartigheid te blijven. Want degene die zalig gesproken wordt is degene die het geluk heeft beschuldigingen met gematigdheid te beantwoorden, en niet degene die bedreigt of wil domineren. Degene die zalig gesproken wordt is degene die de anderen als broeders beschouwt en niet degene die slechts vijanden ziet”.

In een tijd waarin ook vandaag nog, velen een wapen dragen, ook als is het in gedachten, herinnert de paus eraan dat een Christen slechts “gewapend is met zijn nederig geloof en concrete liefde”. Alleen daarvan leeft hij en hij weet dat men vandaag alleen door dit getuigenis het Evangelie verkondigt.”

En uit de tweede tweet  van de paus vanuit het vliegtuig:  “Als wij in de wereld leven op de manier van God, zullen wij kanalen worden van Zijn aanwezigheid”.

De medaille die paus Franciscus aan de prins erfgenaam van de Emiraten gaf, verbeeldt de ontmoeting van sultan Al-Malik met Franciscus van Assisi, in 1219, in Egypte.

 

vert. Maranatha-gemeenschap
bron: zenit.org

Publicatiedatum: 5 februari 2019
Laatst bewerkt: 5 februari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test