• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Een veelvoud aan religies is "door God gewild" aldus Paus Franciscus

"Het pluralisme en de diversiteit van religies, kleur, geslacht, ras en taal zijn door God gewild in zijn wijsheid."

Deze bewering maakt deel uit van een document dat op 4 februari is ondertekend in het kader van een grote interreligieuse ontmoeting in Abu Dhabi. Ondertekenaars zijn paus Franciscus en de grote imam van Al-Azhar, Ahmad Muhammad Al-Tayyeb, die wordt beschouwd als een van de meest liberale soennitische geestelijken in Egypte.

Deze zinsnede, naast enkele andere, staan in contrast met wat de Rooms Katholieke Kerk leert. Volgens Genesis 11 wenste God de taalverschillen als een straf voor de zonde. Ook is Christus gekomen en heeft daarbij de Kerk gesticht tot heil van alle mensen.

Het document gaat verder met te zeggen dat "goddelijke wijsheid de bron is waaruit het recht op vrijheid van geloof en de vrijheid om anders te zijn, ontleent". Al-Tayyeb zei nog geen 3 jaar geleden dat een moslim die Christen wordt een apostaat is en òf zijn apostatie moet afzweren (weer moslim wordt) of anders gedood moet worden. 

Dit betekent dat Franciscus de Azteekse menselijke offerrituelen beschouwt als een door God gewilde religie, evenals de islam of het jodendom, die de Kerk expliciet tegenspreken met betrekking tot de Drie-eenheid en de goddelijkheid van Christus.

De bewering dat "God" het bestaan van elkaar uitsluitende godsdiensten wil, impliceert dat Franciscus ''God" evengoed de waarheid en de ontkenning ervan wil en daarom, zoals de duivel, een principe van tegenstrijdigheden is.

Bron: gloria.tv

Publicatiedatum: 4 februari 2019
Laatst bewerkt: 5 februari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test