• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: ‘Migranten schuld van alle kwaad geven is onacceptabel’

(Katholieknieuwsblad.nl) - In het huidige klimaat van wantrouwen, afwijzing en nationalisme is dringend behoefte aan vredestichters en politici die anderen beschermen en liefdevol dienen. Dat schrijft paus Franciscus in zijn Paus Franciscus - Boodschap
Goede politiek staat ten dienste van de vrede
Wereldvredesdag 2019
(8 december 2018)
, die op 1 januari wordt gehouden.

“Terreur die wordt uitgeoefend over de meest kwetsbaren draagt bij aan de ballingschap van hele bevolkingen die een plek van vrede zoeken”, schrijft Franciscus, en “politieke toespraken die de neiging hebben om migranten de schuld te geven van ieder kwaad en om de armen hoop te onthouden zijn onacceptabel”.

In plaats daarvan zou het politieke leven “een buitengewone vorm van naastenliefde” moeten en kunnen zijn, als het wordt uitgeoefend met een “basaal respect voor het leven, de vrijheid en de waardigheid van personen”.

Vertrouwen en dankbaarheid

Politieke verantwoordelijkheid dragen is een voortdurende uitdaging voor wie geroepen is “tot de dienst aan zijn land” om “alles te doen om diegenen te beschermen die er leven, en om de voorwaarden voor een waardige en rechtvaardige toekomst te creëren”.

“Eén ding is zeker”, schrijft Franciscus. “Goede politiek staat ten dienste van de vrede. Ze respecteert en bevordert fundamentele mensenrechten, die tegelijk wederzijdse verplichtingen zijn, en het mogelijk maken dat er een band van vertrouwen en dankbaarheid wordt gesmeed tussen huidige en toekomstige generaties.”

De boodschap voor de jaarlijkse Wereldvredesdag werd op 18 december in het Vaticaan gepresenteerd en is verstuurd aan staatshoofden wereldwijd.

Politieke ondeugden

“Politieke ondeugden” veroorzaken schade, vervolgde hij. “Hetzij door persoonlijke incompetentie of door fouten in het systeem en zijn instituties” doen deze ondeugden afbreuk “aan het politieke leven in zijn geheel, en aan het gezag, de besluiten en de daden van wie erin bezig zijn”.

“Deze ondeugden, die het ideaal van een authentieke democratie ondermijnen, brengen ongenade naar het publieke leven en bedreigen de maatschappelijke harmonie.” Die ondeugden omvatten “xenofobie, racisme, gebrek aan zorg voor het natuurlijke milieu, het plunderen van natuurlijke hulpbronnen voor snelle winst en minachting voor wie gedwongen werden in ballingschap te gaan”, en vele vormen van corruptie. (CNS)

De Nederlandstalige vertaling is door de SRKK wel in opdracht gegeven, maar deze nog niet beschikbaar.

Publicatiedatum: 1 januari 2019
Laatst bewerkt: 2 januari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test