• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Presentatie van het Internationaal Observatorium voor het gezin

(vaticannews.va) - Om 11.00 uur vanmorgen werd door het Persbureau van de Heilige Stoel een persconferentie gehouden om het Internationale Observatorium voor de Familie te presenteren, een initiatief van het Pauselijk Theologisch Instituut Johannes Paulus II voor Huwelijks- en Gezinswetenschappen, in samenwerking met de Katholieke Universiteit van Murcia en de CISF van Milaan. Andere partners die aan het project meewerken zijn instituten en universitaire faculteiten in Italië, Spanje, Finland, Slowakije, de Tsjechische Republiek, de Verenigde Staten van Amerika, Mexico, Argentinië, Chili, Benin, Kenia en Hong Kong.

Mgr. Vincenzo Pagia, voorzitter van o.a de Pauselijke Raad voor het Gezin en Groot-kanselier van het Johannes Paulus II Instituut sprak op de persconferentie o.a. over het ontstaan en doelstelling van het Observatorium:

"We doen dit in relatie tot wat paus Franciscus meermaals heeft gevraagd, dat wil zeggen, specifieke aandacht voor het echte leven van gezinnen, tot "de feitelijke situatie van gezinnen, om stevig verankerd te blijven in de realiteit." Paus Franciscus, Postsynodale Apostolische Exhortatie, Over vreugde van de liefde, Amoris Laetitia (19 mrt 2016), 6 Vgl. Paus Franciscus, Postsynodale Apostolische Exhortatie, Over vreugde van de liefde, Amoris Laetitia (19 mrt 2016), 32-39

Hij deed dit op de eerste plaats met de cyclus van catechese die hij hield tussen de twee synoden, en waarin hij geen abstract ideaal van het gezin schetste, maar in plaats daarvan het dagelijks leven van gezinnen herinterpreteerde, hun rijkdom demonstreerde, geconfronteerd met moeilijkheden, laat het blijde nieuws ontluiken dat God aan iedereen aanbiedt. Op deze manier is het inderdaad mogelijk om de gezonde bijdrage die de menswetenschappen bieden te koppelen aan het begrip van de ervaring van de gelovige, die zich in deze specifieke familiesituatie identificeren. Om deze reden neemt het Johannes Paulus II Instituut dit mee, vanwege haar specifieke kwalificatie als Theologisch Instituut, dat wil zeggen, in een eeuwige dialoog met historiciteit en zijn vormen.

Het Observatorium dat wij vandaag presenteren, dient daarom dit doel: onze voeten op de grond houden en zo met grotere kracht en energie en evangelische passie de liefde tussen man en vrouw dienen, die is belast met het gevoel van geschiedenis en de bestemming van creatie."

Het Obserbvatoirium heeft een eigen website www.familymonitor.net

Publicatiedatum: 6 december 2018
Laatst bewerkt: 6 december 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test