• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kardinaal Zen: “Niets zeggen met veel woorden” over China-deal

(Katholieknieuwsblad.nl - aangevuld) - In een eerste reactie op de ”Voorlopige Overeenkomst tussen China en het Vaticaan over bisschopsbenoemingen noemt de emeritus-aartsbisschop van Hongkong de verklaringen van het Vaticaan: “niets zeggen met veel woorden”.

De emeritus-aartsbisschop van Hongkong, kardinaal Joseph Zen, is mordicus tegen de deal die hij bestempelde als “uitverkoop van de katholieken”. In een interview met persbureau Reuters (20 september) zei Zen dat de Staatssecretaris van het Vaticaan, kardinaal Pietro Parolin, zou moeten aftreden. “Ik denk dat hij geen geloof heeft. Hij is slechts een goede diplomaat in een erg seculiere, wereldlijke zin. Ze geven de kudde over aan de wolven. Het is een ongelooflijke verraad.”

Verraad

Eerder dit jaar publiceerde Zen een eigen, opmerkelijk openhartige brief. Daarin vroeg de 86-jarige kardinaal zich onder meer af hoe er sprake kan zijn van een “wederzijdse” dialoog met een totalitair regime. “Of je capituleert of je aanvaardt vervolging, blijf jezelf trouw.”

“Denk ik dat het Vaticaan de katholieke Kerk in China verraadt? Ja, vast en zeker, als het doorgaat in deze richting die duidelijk is geworden uit alles wat zij de laatste jaren en maanden heeft gedaan”, aldus Zen.

Zie bericht over “Voorlopige Overeenkomst”: Onduidelijkheid over Rome-getrouwe Katholieken ná “Voorlopige overeenkomst” tussen Vaticaan en China

Publicatiedatum: 22 september 2018
Laatst bewerkt: 23 september 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test