• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Briefing over de 26e bijeenkomst van de Raad van Kardinalen met Paus Franciscus

Om 13.00 uur gaf de vice-directeur van de persdienst van de Heilige Stoel, Paloma García Ovejero, een briefing over de 26e bijeenkomst van de Raad van Kardinalen met de Heilige Vader Paus Franciscus.

De Raad van Kardinalen kwam, zoals gepland, drie dagen bijeen: maandag 10, dinsdag 11 en woensdag 12 september. Alle leden waren aanwezig, behalve Zijn Eminentie Kardinaal George Pell, Zijn Eminentie Kardinaal Francisco Javier Errázuriz en Zijn Eminentie Kardinaal Laurent Monsengwo Pasinya.

De Heilige Vader nam zoals gewoonlijk deel aan het werk van de Raad, hoewel hij driemaal afwezig was: maandagmorgen laat, voor de audiëntie met Zijne Eminentie Beniamino Kardinaal Stella, prefect van Congregatie voor de Clerus; op dinsdagmorgen, als gevolg van het bezoek 'ad Limina Apostolorum' van de Bisschopsconferentie van Venezuela; en vanmorgen voor de Paus Franciscus - Audiëntie
Geboden 8. - De rustdag, profetie van bevrijding
Catechesereeks over de Geboden - Sint Pietersplein
(12 september 2018)
.

De vergaderingen op maandag en dinsdag vonden plaats in de ochtend van 9.00 tot 12.00 uur en in de middag van 16.30 tot 19.00 uur. De sessie werd vanochtend om 10.30 uur afgesloten.

De meerderheid van het werk van de Raad was gewijd aan de laatste aanpassingen aan het ontwerp van de nieuwe Apostolische Constitutie over de Romeinse curie, voorlopig getiteld Paus Franciscus - Apostolische Constitutie
Praedicate Evangelium
Het Evangelie verkondigen - Over de Romeinse Curie en haar dienst aan de Kerk in de wereld
(19 maart 2022)
. De Raad van Kardinalen heeft de voorlopige tekst die echter een stilistische revisie en een kerkjuridische controle zal ondergaan, al aan de Heilige Vader voorgelegd.

Zoals reeds gecommuniceerd op maandag, tijdens de eerste sessie van deze 26e vergadering, vroeg de Raad van Kardinalen de Paus na te denken over het werk, de structuur en de samenstelling van de Raad zelf, waarbij ook rekening werd gehouden met de hoge leeftijd van sommige leden.

Alle aanwezigen uitten hun voldoening over de goede afloop van de Negende Wereldontmoeting van Gezinnen, gehouden in Dublin, en feliciteerden Zijne Eminentie Kevin J. Kardinaal Farrell en de Dicasterie voor de Leken, Familie en Leven, die samen met aartsbisschop Diarmuid Martin georganiseerd waren de gebeurtenis.

Zijne Eminentie Seán Patrick Kardinaal O'Malley, O.F.M. Cap., gaf een update over het werk van de Pauselijke Commissie ter bescherming van Minderjarigen.

Opnieuw drukten de kardinalen hun volledige solidariteit uit met Paus Franciscus naar aanleiding van de gebeurtenissen van de afgelopen weken. (o.a. het intrekken van het kardinalaat van emeritus-aartsbisschop van Washington, mgr. McCarrick, het Pennsylvania rapport en het Mgr. Carlo Maria Viganò - Getuigenis
Testimonianza - Getuigenis
Van zijne excellentie Carlo Maria Viganò, titulair aartsbisschop van Ulpinan, apostolisch nuntius
(22 augustus 2018)
).

De Heilige Vader heeft, na het Raad van Kardinalen gehoord te hebben, een vergadering belegd met de presidenten van de Bisschoppenconferenties van de hele wereld om te spreken over de preventie van misbruik van minderjarigen en kwetsbare volwassenen, zoals aangekondigd in het communiqué dat vandaag is gepubliceerd.

De volgende vergadering van de Raad van Kardinalen vindt plaats op 10, 11 en 12 december 2018.

Bron: VIS

Publicatiedatum: 12 september 2018
Laatst bewerkt: 17 september 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test