• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bij Avondwake Dublin: Echtelijke liefde gekenmerkt door trouw, onverbreekbaarheid, eenheid en openheid voor het leven

“De liefde van Christus die alles nieuw maakt, maakt het huwelijk mogelijk en echtelijke liefde wordt gekenmerkt door trouw, onverbreekbaarheid, eenheid en openheid voor het leven. Dat wou ik in het vierde hoofdstuk van Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Amoris Laetitia
Over vreugde van de liefde
(19 maart 2016)
doen uitkomen”, zegt paus Franciscus die aan de deelnemers van de 9e Wereldbijeenkomst van Gezinnen een exemplaar van Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Amoris Laetitia
Over vreugde van de liefde
(19 maart 2016)
 gaf. 

Paus Franciscus Paus Franciscus - Toespraak
De liefde van Christus die alles nieuw maakt, maakt het huwelijk mogelijk
Avondwake tijdens de Wereldbijeenkomst van Gezinnen - Croke Park Stadium, Dublin (Ierland)
(25 augustus 2018)
van de Wereldbijeenkomst in Dublin, in het Croke Park Stadium, in aanwezigheid van tienduizenden vertegenwoordigers van gezinnen uit heel de wereld. 

Nadat hij de mensen van nabij had begroet, begon de wake met zang en dans uit verschillende culturen, koor en solozang, meer bepaald met de Italiaanse tenor Andrea Bocelli. 

Dit werd afgewisseld met getuigenissen van gezinnen uit India, Burkina Faso, Irak, Canada, Ierland en Dublin, en mensen op reis. Er was nadien een begroeting tussen elk van die gezinnen en de paus. Paus Franciscus besloot met het officiële Gebed voor de Gezinnen en de zegen.

Hij nodigde uit in het Hart van Christus de bron van genezing te vinden: “Uit de schat van Zijn Heilig Hart, verspreidt Hij over ons de genade die wij nodig hebben om onze zwakheden te genezen en onze geest en ons hart te openen om naar elkaar te luisteren, elkaar te begrijpen en te vergeven”. 

Hij gaf ook als aanbeveling kleinkinderen te dopen, hen het kruisteken goed te leren maken – hun eerste Credo – maar ook solidariteit tussen de generaties, vergeving voor de dag eindigt, een goed gebruik van de sociale netwerken, het gezinsgebed. Hij deed een oproep tot heiligheid in het dagelijks leven. 

Hij deed vooral een oproep om “van vergeven een gewoonte te maken”: “zonder de gewoonte te vergeven, wordt een gezin ziek en brokkelt het geleidelijk af”. 

De paus nodigt uit “in het gezin de vervulling van de liefde te vinden” en hij verruimt het gezin tot de dimensies van de Kerk die “één enkele familie vormt in Christus, verspreid over heel de aarde”.

Want hij ziet in de gezinnen een bron van vrede: “In elke samenleving, wekken gezinnen vrede omdat zij liefde, onthaal en vergeving leren, het beste tegengif voor haat, vooroordeel en wraak die het leven van mensen en gemeenschappen vergiftigen”. 

De paus citeerde het thema van de avond en deed opmerken dat “het Evangelie van het gezin werkelijk vreugde is voor de wereld, van wanneer Jezus in onze gezinnen altijd kan gevonden worden”. 

Hij wees op de zending van het gezin: “door uw getuigenis van het Evangelie kunt u God helpen Zijn droom te verwezenlijken”.

Paus Franciscus gaat zondag naar het Mariaheiligdom van Knock, in het noord-oosten van het land en keert voor de Mis terug naar Dublin, in het Phoenix Park.

Bron: zenit.org

Vert.: Maranatha-gemeenschap

Publicatiedatum: 25 augustus 2018
Laatst bewerkt: 31 januari 2022


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test