• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Nederlandse vertaling van Oeconomicae et pecuniariae quaestiones

Het document Congregatie voor de Geloofsleer
Oeconomicae et pecuniariae quaestiones
Overwegingen voor een ethisch onderscheidingsvermogen ten aanzien van sommige aspecten van het huidige economisch-financiële systeem - Congregatie voor de Geloofsleer en het Dicasterium voor de bevordering van Integrale Menselijke Ontwikkeling
(6 januari 2018)
van de Congregatie voor de Geloofsleer met overwegingen voor een ethische onderscheiding in het huidige economische en financiële systeem verscheen in januari 2018. De Belgische Bisschoppenconferentie publiceert nu een Nederlandstalige vertaling ervan.

De wereldwijde financiële crisis van 2008 had een gelegenheid kunnen en eigenlijk moeten zijn om een nieuwe economie te ontwikkelen. Een economie met meer aandacht voor ethische principes en voor een nieuwe reglementering van de financiële activiteiten door de aspecten van grove uitbuiting en speculatie weg te werken en de dienst aan de reële economie te erkennen. Ook al zijn op diverse niveaus verdienstelijke inspanningen geleverd, toch werden de verouderde criteria die de wereld blijven beheersen niet herdacht. Integendeel, het antwoord lijkt veeleer op een terugkeer naar een oppervlakkig, kortzichtig egoïsme, dat geen rekening houdt met het algemeen welzijn en helemaal niet geïnteresseerd is in de creatie en verdeling van rijkdom en in de eliminatie van de huidige uitgesproken ongelijkheden, schrijven de auteurs in de inleiding.

Geld mag niet regeren maar moet dienen

Wat op het spel staat, is het authentieke welzijn van het grootste deel van de bevolking van onze planeet, die het gevaar loopt steeds meer uitgesloten en gemarginaliseerd  te worden van de vooruitgang en de reële welstand, terwijl een minderheid onverschillig blijft tegenover het lot van de meerderheid en de immense bronnen en rijkdommen exploiteert en voor zichzelf houdt, stellen de auteurs vast. Het wordt almaar duidelijker dat egoïsme niet loont, maar uiteindelijk iedereen een te hoge prijs doet betalen. Als wij het echte welzijn van allen willen, dan mogen we niet vergeten dat ‘geld moet dienen en niet regeren!’

Nieuwe economische en financiële systemen

Daarom is het de plicht van bekwame en verantwoordelijke leidinggevenden wereldwijd om nieuwe economische en financiële systemen te ontwikkelen met regels en voorschriften die het algemene welzijn en het respect voor de menselijke waardigheid bevorderen, geïnspireerd door de sociale leer van de Kerk. Met het document legt de Congregatie voor de Geloofsleer in samenwerking met het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling enkele fundamentele overwegingen en referentiepunten ter ondersteuning van deze ontwikkeling en verdediging van de menselijke waardigheid voor. 

Praktische info & bestellen

  • Oeconomicae et pecuniariae quaestiones - Overwegingen voor een ethische onderscheiding in het huidige economische en financiële systeem is een document van de Congregatie voor de Geloofsleer en het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling met de toestemming van paus Franciscus gepubliceerd op 6 januari 2018.
  • De vertaling in het Nederlands, in opdracht van de Bisschoppenconferentie van België, is als nr. 39 uitgegeven in de reeks Wereldkerkdocumenten door Licap-Halewijn Brussel, ISBN 978-94-6196-163-1, telt 48 pagina' s en kost 4 euro.

Publicatiedatum: 25 augustus 2018
Laatst bewerkt: 30 augustus 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test