• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus in Bari voor gebed voor vervolgde Christenen in het Midden-Oosten

“Er is geen alternatief voor de vrede in het Midden-Oosten”, verklaart Paus Franciscus aan het slot van een lange ontmoeting achter gesloten deuren, in Bari (Italië), met patriarchen en verantwoordelijken van Kerken in het Midden-Oosten, van verschillende christelijke confessies, in de basiliek van de Heilige Nikolaas, in Zuid-Italië. Hij nodigt de mensheid uit de kreet van de kinderen te horen die alleen oorlog gekend hebben: “Het is door hun tranen te drogen dat de wereld haar waardigheid zal terugvinden”. Hij nodigt de christenen ook uit zich tot het Evangelie te bekeren.

Paus Franciscus sprak tot de menigte op het plein van de basiliek, voor hij de duiven de vrijheid gaf.

Nadat de Paus de patriarchen en hun delegaties ontvangen had op het plein van de basiliek, trokken zij zich voor een tijd van gebed terug in de crypte, bij het graf van de heilige Nikolaas. Daar knielde de Paus wel om de reliek van de heilige Nikolaas te vereren, waar hij bijna niet knielt voor het Allerheiligst Sacrament van de Eucharistie. Daarna begaven zij per bus naar de Rotonde bij de Adriatische Zee, die uitzicht geeft op het Oosten, waar ieder in zijn taal om vrede smeekte voor heel het gebied. Daarna gingen zij terug naar de basiliek voor een tijd van reflectie die het ontstaan zou kunnen geven aan nieuwe initiatieven. Uitzonderlijk werd in een cirkel gezeten, zonder dat de Paus een aparte plaats innam om daarmee een kennelijke vorm van synodaliteit aan te duiden.

De Paus smeekte “dat het Midden-Oosten niet langer een ark van oorlog zou zijn tussen de continenten, maar een ark van vrede die volken en godsdiensten opneemt”.

Hij smeekte met Ps. 122: “Veelgeliefd Midden-Oosten, moge boven u het duister verdwijnen van oorlog, macht, geweld, fanatisme, onrechtvaardig winstbejag, uitbuiting, armoede, ongelijkheid en niet erkende rechten. De vrede zij met u”.

In zijn toespraak benoemde de Paus echter in het geheel niet de invloed van de fundamentalistische islam als één van de belangrijkste oorzaken van de Christenvervolgingen en de strijd waar ze aan zijn overgeleverd.

En hij nodigde de menigte uit met hem te smeken: “de vrede zij met u” - “de gerechtigheid zij in u en Gods zegen kome over u”.

Paus Franciscus riep de Christenen op hun bijdrage te doen door zich tot het Evangelie te bekeren: “Er is onze zonde, de incoherentie tussen geloof en leven, die het getuigenis verduistert”.

De Paus plaatste ook deze tweet op @Pontifex: “God van alle vertroosting, Gij die gewonde harten verlicht en wonden verbindt, hoor ons gebed: moge er vrede zijn in het Midden-Oosten!”.

Daarna ook deze tweet: “Moge de mensheid de kreet horen van de kinderen in het Midden-Oosten. Door hun tranen te drogen, zal de wereld haar waardigheid terugvinden!”.

vert. Maranatha-gemeenschap
bron: zenit.org (gewijzigd)

Zie ook de Nederlandstalige vertaling van de gehele toespraak: Paus Franciscus - Toespraak
Tijdens de ontmoeting met de leiders van Kerken en christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten
Basilica di San Nicola, Bari (Italië)
(7 juli 2018)

Publicatiedatum: 7 juli 2018
Laatst bewerkt: 12 juli 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test