• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Reis van Paus Paulus VI naar Fatima

Op zaterdag 13 mei 1967 heeft Paus Paulus VI een bezoek gebracht aan Fatima (Portugal), zijn vierde buitenlandse reis, om als pelgrim te bidden 'voor vrede in de Kerk en in de wereld' op dit belangrijke moment, zoals hijzelf verklaarde.

Chronologische volgorde van de gebeurtenissen:

6.40 uur: Vertrek per 'caravelle' van de Portugese luchtvaartmaatschappij van het vliegveld Fiumicino in gezelschap van kard, E. Tisserant, deken van het college van kardinalen, kard. A. Cicognani, staatssecretaris, mgr A. Samoré, secretaris van de Congregatie voor buitengewone kerkelijke aangelegenheden, mgr A. Dell'Acqua, substituut van het staatssecretariaat, mgr M. Nasalli Rocca di Corneliano, kamerheer van de Paus, de particuliere secretarissen van de Paus, pater Ciappi, prof. Fontana, de geneesheer van de Paus, R. Manzini, directeur van 'L'Osservatore Rornano', twee nieuwe priesters van het grootseminarie van Rome en 29 journalisten.

9.45 uur: Aankomst op het vliegveld Monte-Real, 50 km. van Fatima. Begroeting door America Thomaz, president van de Portugese republiek. Vervolgens vertrek naar Fatima.

12.10 uur: Aankomst bij het heiligdom, waar 1½-2 miljoen mensen aanwezig waren. Eucharistieviering. Tijdens deze Eucharistieviering, die de Paus zelf celebreerde in het Portugees, sprak hij een H. Paus Paulus VI - Homilie
Voor vrede in de Kerk en in de wereld
Tijdens de H. Mis op het voorplein van de basiliek te Fatima (Portugal)
(13 mei 1967)
uit. Aanwezig waren o.a. zuster Maria Immacolata, karmelites (Lucia dos Santos, de enige nog levende van de drie kinderen aan wie Maria in Fatima zou zijn verschenen, de eerste maal op 13 mei 1917), met wie de Paus direct na de Mis in het openbaar een zeer kort onderhoud had, president Thomaz, premier Salazar.

14.00 uur: De Paus trekt zich terug in een appartement dichtbij de basiliek, waar bij vervolgens o.a. ontving: president Thomaz, premier Salazar (met wie hij een 9 minuten durend persoonlijk onderhoud heeft gehad), de oude koninklijke families van Portugal, Italië en Spanje, vertegenwoordigers van de niet-katholieke christelijke gemeenschappen, het Portugees episcopaat, vertegenwoordigers van de Portugese katholieke leken.

± 17.00 uur: Afscheid van de menigte pelgrims en vertrek naar Monte Real.

20.40 uur: Vertrek van Monte Real per vliegtuig naar Rome.

22.34 uur: Aankomst te Rome.

De Paus is tijdens zijn verblijf in Portugal met een geweldig enthousiasme begroet. Zijn reis heeft de arme en eenvoudige bevolking van Portugal bijzonder aangesproken.

Op deze reis van de Paus is nogal wat kritiek geleverd vanuit godsdienstig en politiek standpunt. Vanuit de binnenkerkelijke 'herbronning' van de Mariaverering en ook in het licht van de oecumenische beweging waren er bezwaren tegen het karakter van de bedevaartsplaats Fatima. Politiek gezien was men er bang voor, dat Salazar de reis van de Paus zou gebruiken als een goedkeuring van zijn dictatoriaal en onmenselijk regime.

Bron: Katholiek Archief 22e jrg nr 33 p. 818-822

Publicatiedatum: 13 mei 1967
Laatst bewerkt: 14 maart 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test