• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kardinaal Zen ageert tegen Vaticaanse Chinapolitiek

Kardinaal Joseph Zen Ze-kiun, emeritus bisschop van Hongkong, is boos. Hij vindt dat het Vaticaan de ondergrondse katholieke kerk van China verraadt door de benoeming van patriottische bisschoppen.

Een paar weken geleden was de 86-jarige Zen in Rome om paus Franciscus een brief af te leveren van de ondergrondse bisschop Peter Zhuang Jianjian uit de Zuid-Chinese provincie Guangdong. Deze zou plaats moeten maken voor een patriottische bisschop.

Het katholicisme is in de Volksrepubliek China een erkende religie. Katholieken staan echter onder het gezag van de zogeheten Chinees Patriottische Katholieke Vereniging, een instantie die streng wordt gecontroleerd door de staat. Gelovigen die zich niet willen conformeren aan het staatstoezicht zijn clandestien verenigd. Zij worden geleid door zogenoemde ondergrondse bisschoppen en priesters, die in tegenstelling tot de patriotten de paus van Rome als hoogste gezagsdrager van de Chinese kerk beschouwen.

Zhuangs beoogde opvolger is Huang Bingzhang, die in 2011 werd geëxcommuniceerd omdat hij zonder pauselijk mandaat tot bisschop was gewijd. Op zijn website zegt kardinaal Zen dat hij het onbegrijpelijk vindt dat paus Franciscus juist deze bisschop heeft benoemd.

De emeritus van Hongkong zegt dat religieuze genootschappen in China onder grotere staatscontrole komen te staan. Dat de paus omwille van betere betrekkingen met Beijing een gematigd standpunt tegenover de Chinees Patriottische Katholieke Vereniging inneemt, belooft volgens Zen niet veel goeds. Daarmee wordt de katholieke kerk van China volgens hem door het Vaticaan ‘in de uitverkoop’ gedaan.

Zie ook het dossier: China en de Rooms Katholieke Kerk

Publicatiedatum: 30 januari 2018
Laatst bewerkt: 24 september 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test