• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Carlo Kardinaal Caffarra, groot theoloog en verdediger van het huwelijk, overleden

(kro.nl - aangevuld en gewijzigd) - De Italiaanse Carlo kardinaal Caffarra is vandaag in Bologna gestorven. De emeritus aartsbisschop van Bologna, was o.a. een expert op het terrein van de theologische vraagstukken over huwelijk en gezin, maar ook de liturgie was van groot belang voor hem. Zo zou hij zaterdag 16 september a.s. in de St. Pieter bij het altaar van de Stoel van Petrus de Pontificale Hoogmis celebreren in de Buitengewone Vorm bij gelegenheid van het 10 jaar van kracht zijn van het Motu Proprio Paus Benedictus XVI - Motu Proprio
Summorum Pontificum
Over het gebruik van de Romeinse Liturgie voorafgaand aan de hervorming van 1970
(7 juli 2007)
.

Met het overlijden van Caffarra zijn er thans 120 stemgerechtigde kardinalen. 

Caffarra werd op 1 juni 1938 geboren in Samboseto di Bussetoas (province Parma, regio Emilia Romagna). Hij werd priester gewijd op 2 juli 1961 in Rome.

Caffarra studeerde kerkelijk recht aan de Pauselijke Gregoriana Universiteit in Rome. Aan de Pauselijke Academie Alfonsina specialiseerde hij zich daarnaast in de moraaltheologie. Na het behalen van zijn doctoraat doceerde hij moraaltheologie aan de grootseminaries van Fidenza en Parma, en later aan de Studio Teologico Accademico Bolognese, aan de Università Cattolica in Milaan, en aan de Theologische Faculteit in Noord-Italië, waar hij zich specialiseerde in de huwelijksmoraal en de bio-ethiek van de menselijke voortplanting. Ook doceerde hij medische ethiek aan de medische faculteit van de Università Cattolica in Rome.

Caffarra was lid van de Internationale Theologencommissie in de periode (1974–1984) en vanaf 1985 consultor van de Congregatie voor de Geloofsleer. In 1980 werd hij door de H. Paus Johannes Paulus II benoemd tot referent voor huwelijks- en gezinsvraagstukken van de Bisschoppensynode over het gezin en president van het Pauselijk Instituut Johannes Paulus II voor Huwelijk en Gezin.

Johannes Paulus II benoemde hem in 1995 tot aartsbisschop van Ferrara-Comacchio. Caffarra ontving op 21 oktober de bisschopswijding. Eind 2003 werd hij benoemd tot aartsbisschop van Bologna, waarvan hij op 15 februari 2004 de zetel in bezit nam.

Caffarra stond bekend om zijn felle veroordeling van het gebruik van kunstmatige anticonceptiemiddelen. Het gebruik van een condoom als bescherming tegen hiv-besmetting was volgens hem moreel altijd verwerpelijk omdat het de voor de coïtus vereiste openheid voor het leven blokkeert.

Paus Benedictus verhief hem op 24 maart 2006 tot het kardinalaat en benoemde hem tot kardinaal-priester van de Romeinse titelkerk San Giovanni Battista dei Fiorentini.

In 2010 schreef hij dat katholieken die zich publiekelijk voorstander verklaren van het homohuwelijk, niet als katholiek moeten worden beschouwd.

In het najaar van 2015 kreeg de toen 77-jarige Caffarra van Paus Franciscus toestemming om als aartsbisschop van Bologna met emeritaat te gaan.

Afgelopen najaar liet hij van zich horen toen hij samen met zijn collega-kardinalen Raymond Burke, Joachim Meisner (5 juli j.l. overleden) en Walter Brandmüller een brief aan Paus Franciscus publiceerde met daarin een aantal zogeheten Carlo Kardinaal Caffarra
5 Dubia over Amoris Laetitia
(12 september 2016)
Latijn voor ‘twijfels’. Daarin schrijven zij dat de Paus met zijn apostolische exhortatie Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Amoris Laetitia
Over vreugde van de liefde
(19 maart 2016)
op het punt van de communiegang van hertrouwd gescheidenen ‘grote verwarring’ heeft gezaaid omdat er door theologen tegenstrijdige interpretaties worden gegeven en zelfs onder bisschoppen verschil van mening over deze kwestie bestaat. Vanwege het uitblijven van een antwoord schreef Kard. Caffarra namens de vier Kardinalen een brief, met het verzoek in audiëntie ontvangen te worden. Franciscus weigerde tot nu toe op deze dubia in te gaan of de kardinalen over dit onderwerp in audiëntie te ontvangen.

Nog in de kwestie van de baby Charlie Gard, waarbij het de rechtbank in Groot-Brittanië bepaalde dat hij moest sterven en niet in aanmerking kwam voor een behandeling elders, nam de Kardinaal het woord "maximale barbarij" in de mond, "waarbij de Westerse wereld God en Zijn Vaderschap weigert en zich aan deze bureaucratie heeft overgeleverd" in zaken van leven en dood.

Publicatiedatum: 6 september 2017
Laatst bewerkt: 6 september 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test