• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus wil Sydney 'gewetens wekken' inzake milieu

Paus Benedictus XVI zal tijdens de Wereldjongerendagen in Sydney het thema ecologie een belangrijke plaats geven. De Heilige Vader wil op dit gebied "de gewetens wekken". Dat zei hij vandaag aan boord van het vliegtuig onderweg naar Australië.

Heilige Geest
De Heilige Geest zal bij de pauselijke verkondiging in Sydney een grote rol spelen. "Spreken over de Heilige Geest, dat is spreken over de schepping en onze verantwoordelijkheid jegens de schepping", aldus de paus tegenover journalisten die hem vergezellen op zijn reis naar Australië.

Grote uitdaging
De paus benadrukt dat de gewetens moeten worden gewekt. "Men moet antwoorden op deze grote uitdaging en het ethisch vermogen hervinden om de situatie (van het milieu) ten goede te keren", antwoordde hij op een vraag naar aanleiding van de klimaatbespreking op de recente G8-top. Voorts zei hij dat het niet zijn taak is om tot in detial erop in te gaan en een positie in te nemen bij milieuvaktechnische vragen; dat is iets dat de wetenschappers en politici toe. Milieu is echter als verantwoording voor de schepping een morele dimensie, waarover hij zeer zeker spreken zal, aldus Benedictus. De Kerk moet de verantwoordelijken alsmede de wetenschappers erop aanspreken, de ecologische uitdagingen ernst te nemen en efficiënt te benaderen. Daartoe behoort ook het zoeken naar een "ethisch verantwoorde levensstijl", zei de Paus.

Vrouwelijke bisschoppen
Een van de vragen aan de Paus van de journalisten betroe de Lambeth-conferentie van de Anglicaanse wereldgemeenschap, die komende woensdag in Canterbury begint. Benedictus zei dat hij voor de deelnemers zou bidden, opdat zij het grote thema van de trouw aan het Evangelie in de wereld van vandaag op de best mogelijke wijze tegemoet zullen treden.

Ook kondigde hij aan om, net als tijdens zijn reis naar de Verenigde Staten, het onderwerp van de seksuele msibruik door priesters te zullen bespreken.

Bronnen:

  • Radio Vaticana
  • Katholiek Nederland
Zie o.a.:

Publicatiedatum: 12 juli 2008
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test