• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kardinaal Meisner overleden

Woensdagmorgen 5 juli is Joachim Kardinaal Meisner in zijn slaap overleden op zijn vakantieadres in Bad Füssing in de buurt van Passau. Hij is 83 jaar oud geworden.

Geboren in 1933 in Breslau, Niederschlessien (in het huidige Polen) en na de Tweede Wereldoorlog verdreven naar het toenmalige Oost-Duitsland, was hij ervaringsdeskundige om Katholiek te zijn in een atheïstische omgeving. Mede daardoor raakte hij ook goed bevriend met de H. Paus Johannes Paulus II, die in Krakau in gelijksoortige omstandigheden opgroeide. In 1962 werd hij priester gewijd en in 1969 promoveerde hij tot doctor in de theologie in Rome.

Hij stond aan de leiding van het Aartsbisdom Keulen vanaf 1987, nadat hij eerst Bisschop van Erfurt was tussen 1975 tot 1980 en Aartsbisschop van Berlijn van 1980 tot en met 1987. In 1983 creëerde de H. Paus Johannes Paulus II hem tot kardinaal. Pas in 2014 werd Kardinaal Woelki (die oorspronkelijk uit het Keulse bisdom kwam, quasi zijn opleiding onder Kard. Meisner genoten heeft, en inmiddels Aartsbisschop van Berlijn was geworden) benoemd en kon Kardinaal Meisner met emeritaat. Correcte viering van de liturgie en eucharistische Aanbidding waren speerpunten in zijn spiritualiteit.

In Keulen wist hij het bisdom op de traditionele weg van het geloof te houden en was een belangrijke factor om ook in de Duitse Kerkprovincie sterk te blijven staan om het "Evangelie van het leven" te verkondigen. Ook het bevorderen van priester- en kloosterroepingen, maar ook die tot het Katholiek huwelijk, kende bij hem een belangrijk werkveld.  

Recent kwam heeft hij zich nog met een aantal collega-Kardinalen gericht tot Paus Franciscus om opheldering te geven over enkele leerstellige problemen in de Apostolische Exhortatie Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Amoris Laetitia
Over vreugde van de liefde
(19 maart 2016)
naar aanleiding van de twee Bisschoppensynodes over het gezin. Antwoord heeft hij niet meer gekregen op deze "Carlo Kardinaal Caffarra
5 Dubia over Amoris Laetitia
(12 september 2016)
".

Zie ook 06-09-2017: Carlo Kardinaal Caffarra, groot theoloog en verdediger van het huwelijk, overleden

Publicatiedatum: 5 juli 2017
Laatst bewerkt: 6 september 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test