Wij zetten deze toespraak Paus Pius XII - Toespraak
Nell Accogliere
Tot het Kardinalencollege over het nationaal-socialisme bij gelegenheid van hun gelukwensen op de feestdag van de H. Paus Eugenous I
(2 juni 1945) A.A.S. 31 (1945) 159-168 voorop om haar gewicht. De Paus geeft zelf de indeling aan:
Van het begin van zijn pontificaat heeft de Paus als de eigenlijke grote oorzaak van het wereldconflict en zijn rampen aangewezen: de miskenning van God en de door God gestelde orde, die uiteraard leidt tot miskenning van de mens en zijn waardigheid, tot het beginsel van macht boven recht.
In het eerste deel van deze toespraak wijst de Paus op de rampen en ruïnes, die het nationaal-socialisme, als een van de incarnaties van deze leer, over de wereld heeft gebracht.
Dan zet hij uiteen, hoe het nationaal-socialisme vanzelf in botsing moest komen met de katholieke Kerk. Hij gaat de ontwikkeling van de kerkvervolging na vanaf het concordaat tot de encycliek Paus Pius XI - Encycliek
Mit brennender Sorge
De Katholieke Kerk in het Duitse Rijk
(14 maart 1937) en hoe hierdoor het hoogtepunt van de vervolging verhaast werd. Hij onthult ook de plannen van de nazi-leiders om na de overwinning voorgoed met de Kerk af te rekenen.
De Paus vermeldt daarbij, wat hij zelf heeft gedaan en kon doen om de goedwillende Duitsers Verg. Nouvelle Revue Théologique 68 (1946) 100-102 te bemoedigen.
Ter illustratie van de wreedheid van de kerkvervolging onthult hij dan het lot van de geestelijken in het concentratiekamp van Dachau.
In het tweede deel van zijn toespraak: Blik op de toekomst, benadrukt de Paus vooral de essentiële voorwaarde voor de toekomstige vrede: de overwinning van het recht op de macht en dus de gelijkheid in rechten van grote en kleine staten.
Hij is erg bezorgd, omdat hij uitingen van macht en geweld waarneemt, lijnrecht in strijd met de rechtsbeginselen tijdens de oorlog naar voren gebracht. Paus Benedictus XVI, Toespraak, Meditatie naar aanleiding van de lezing van het Derde Uur (Terts) bij de opening van de werkzaamheden van de 11e Bisschoppensynode (over de Eucharistie), Vijf imperatieven en één belofte (3 okt 2005), 36
Publicatiedatum: 2 juni 1945
Laatst bewerkt: 26 juni 2017