• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus hekelt rusteloosheid en hectiek moderne samenleving

(katholieknieuwsblad.nl - gewijzigd) - Paus Franciscus heeft de rusteloosheid en de hectiek van de moderne samenleving gehekeld. De "unieke mogelijkheid" om ergens bij stil te staan is vandaag de dag "nogal zwak", zei hij zondagavond in Rome.

Gedenken is echter essentieel voor het geloof, net "als water voor een plant", aldus de Paus tijdens de Paus Franciscus - Homilie
“Herinner u” om een futloos geestelijk leven te vermijden
Op het Hoogfeest van het Heilig Lichaam en Bloed van Onze Heer Jezus Christus - Sacramentsdag 2017, Voorplein van St. Jan van Lateranen
(18 juni 2017)
op Sacramentsdag.

Onverzadigbaar

"In de hectiek waaraan wij zijn overgeleverd, lijken veel mensen en feiten aan ons voorbij te glippen. Wij bladeren haastig door, onverzadigbaar in de zoektocht naar iets nieuws, maar zonder herinneringen." Mensen lopen zo gevaar "aan de oppervlakte te blijven, in de stroom van gebeurtenissen, zonder de diepte in te gaan, zonder visie, die ons herinnert aan wat we zijn en waar we naartoe gaan."

Levend houden

Het geheugen is belangrijk omdat het in staat stelt "in de liefde te blijven, te onthouden, levend te houden, niet te vergeten wie van ons houdt en dat wij geroepen zijn om lief te hebben", aldus Franciscus. Hij wees erop dat Jezus bij het Laatste Avondmaal tot Zijn leerlingen zei: "Doe dit tot Mijn gedachtenis".
Sacramentsdag herinnert ons eraan dat Jezus Christus "ons in de fragmentatie van het leven tegemoetkomt met de liefdevolle kwetsbaarheid van de Eucharistie".

Hoogfeest verplaatst

Na de Heilige Mis voor de basiliek van Lateranen trokken enkele duizenden gelovigen in processie naar de basiliek van Santa Maria Maggiore, waar de Paus de slotzegen met het Allerheiligste gaf. De processie werd dit jaar voor de eerste keer op zondag gehouden en niet op donderdag. Sacramentsdag is in Italië geen vrije dag en wordt daarom in de regel op de eerstvolgende zondag gevierd. Het Vaticaan vierde het tot nu toe op de eigenlijke dag, de donderdag na Zondag Trinitatis.
Door de viering van het Hoogfeest naar de zondag te verplaatsen zouden meer gelovigen het kunnen meevieren en zou een verkeerschaos voorkomen worden. Paus Franciscus zelf nam net als vorig jaar niet aan de processie deel. (KN/KNA)

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige homilie: Paus Franciscus - Homilie
“Herinner u” om een futloos geestelijk leven te vermijden
Op het Hoogfeest van het Heilig Lichaam en Bloed van Onze Heer Jezus Christus - Sacramentsdag 2017, Voorplein van St. Jan van Lateranen
(18 juni 2017)

Publicatiedatum: 19 juni 2017
Laatst bewerkt: 20 juni 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test