• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Armoede bestrijden. Vrede bouwen.

"Armoede bestrijden. Vrede bouwen" is het thema, gekozen door Paus Benedictus XVI voor zijn Boodschap voor de 42e Wereld Dag van de Vrede, die gevierd zal worden op 1 januari 2009.

"Het thema dat de Heilige Vader gekozen heeft", alsus het communique gepubliceerd heeft vandaag, "belicht de noodzaak voor de menselijke familie om een noodzakelijk antwoord te geven op de serieuse vragen rond de armoede, wat een ernstig probleem is, maar een moreel en spiritueel probleem is."

In het communique wordt herhaald wat de Paus, in een Boodschap tot de Verenigde Naties Voedsel en Landbouw Organisatie (FAO) op 2 juni heeft gezegd, waarbij het schandaal van de armoede in de wereld aan heeft geklaagd met de volgende woorden: "Armoede en ondervoeding is niet iets wat ons overkomt, zoals ongunstige milieu-situaties of catestrofale natuurrampen... Pure technische en economische beginselen mogen niet overheersen over de de noodzaak jegens de mensen die te lijden hebben van de honger." Paus Benedictus XVI, Boodschap, Georganiseerd door de Verenigde Naties Voedsel en Lanbouw Organisatie (FAO), Rome 3 - 5 juni 2008, Aan de deelnemers aan "De topconferentie over voedselveiligheid: de uitdaging van klimaatverandering en bio-energie" (2 juni 2008).

"Het schandaal van de armoede toont de ontoereikendheid van het huidige systemen van de menselijke samenleving in de bevordering van de realisatie van het gemeenschappelijke welzijn Vgl. 2e Vaticaans Concilie, Constitutie, Over de Kerk in de wereld van deze tijd, Gaudium et Spes (7 dec 1965), 69. Dit maakt het noodzakelijk om na te denken over de diepe wortels van de armoede en vervolgens ook op de geestelijke armoede, waarbij de mens onverschillig wordt voor het lijden van de naaste. Het antwoord moet in de eerste plaats en met name gezocht worden in de omvorming van het menselijk hart naar de God van de liefde Vgl. Paus Benedictus XVI, Encycliek, God is Liefde, Deus Caritas Est (25 dec 2005), 19, om zo te komen tot een geest van armoede in aansluiting op de boodschap van de verlossing die door Jezus in Zijn Bergrede werd aangegeven: "Zalig zijn de armen van geest, want hen behoort het rijk der hemelen" (Mt. 5, 3).

Publicatiedatum: 1 juli 2008
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test