• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Marie Collins stapt op uit commissie seksueel misbruik Vaticaan

(kerknet.be / kro.nl - aangevuld) - De Ierse Marie Collins, een van de boegbeelden van de strijd tegen het seksueel misbruik in Kerk en zelf slachtoffer van misbruik door een priester, heeft vandaag woensdag ontslag genomen uit de Pauselijke Commissie ter bescherming van Minderjarigen. In haar ontslagbrief schrijft zij dat dit het gevolg is van het gebrek aan medewerking bij de andere dicasteries van de Romeinse Curie.

Eind vorig jaar moesten drie priesters, werkzaam binnen de Congregatie voor de Geloofsleer en waarvan 2 op de afdeling werkzaam waren die het seksueel misbruik aanpakten, worden ontslagen op instigatie van Paus Franciscus. Kard. Müller, prefect van Congregatie voor de Geloofsleer, had zich daar tegen te weer gesteld omdat het inbreuk maakt op de goede afwikkeling van lopende zaken. Ook heeft Paus Franciscus een priester gerehabiliteerd die door de Congregatie voor de Geloofsleer, na ampele behandeling van zijn zaak, volgens de regels deze priester juist uit het ambt had gezet en verdere kerkelijke straffen had gegeven. 

Ook Marie Collins, een Ierse vrouw die als kind door een priester werd misbruikt en door paus Franciscus werd benoemd in een pauselijke adviescommissie ter bescherming van minderjarigen, is niet blij met de gratieverleningen. Tegenover AP keurde ze eerder de afzwakking van de morele schuld bij de daders door hun een ‘ziekte’ toe te schrijven, af. “Alle misbruikers hebben een bewuste beslissing genomen om het misbruik te plegen. Deskundigen zeggen dat zelfs pedofielen verantwoordelijk voor hun daden zijn. Ze zijn in staat om aan hun neigingen te weerstaan.”

Collins wijst er bovendien op dat de kerk met het niet ten uitvoer brengen van canonieke vonnissen wellicht de verkeerde boodschap aan slachtoffers en daders zendt. “Barmhartigheid is weliswaar belangrijk, maar gerechtigheid voor alle partijen evenzeer.”

Marie Collins was al van bij de oprichting in 2014 lid van de pauselijke commissie. Als ervaringsdeskundige kwam ze onvermoeibaar op voor de slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke geestelijken en hun rechten. Met haar lidmaatschap van de commissie hoopte zij hun stem tot in het beleid van het Vaticaan te laten doordringen.

Op vraag van kardinaal Sean O'Malley, de aartsbisschop van Boston die de Pauselijke Commissie ter bescherming van Minderjarigen voorzit, blijft zij meewerken aan educatieve projecten in de strijd tegen misbruik. De commissie werd opgericht om de plaatselijke Kerken te stimuleren tot een preventiebeleid en om de kerkelijke inspanningen in de strijd tegen seksueel misbruik te bundelen.

 Bron: VIS

Publicatiedatum: 1 maart 2017
Laatst bewerkt: 2 maart 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test