• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Eerste Paus in een anglicaanse kerk

Paus Franciscus heeft vandaag een bezoek gebracht aan een anglicaanse kerk in Rome. Nooit eerder heeft een bisschop van Rome dat in zijn eigen bisdom gedaan.

De aanleiding voor het bezoek is het 200-jarig bestaan van de anglicaanse parochie All Saints (Allerheiligen). De parochiekerk is gelegen aan de Via del Babuino, tussen de Piazza del Populo en de Piazza di Spagna.

Kort na zijn entree in de kerk zegende de Paus een in Bethlehem geschilderde icoon van Christus de Verlosser. In zijn toespraak wees hij erop dat er al veel gebeurd is sinds de start van de anglicaans-katholieke dialoog in de jaren zestig van de vorige eeuw. “Vroeger bekeken anglicanen en katholieken elkaar met argwaan en vijandigheid.”

“Als we eenmaal onze zwakheid erkennen en om vergeving vragen, dan schittert de helende barmhartigheid van God in ons”, zei de Paus tot de anglicanen. “Waarachtige en sterke gemeenschapszin groeit en wordt opgebouwd als mensen samenwerken voor de behoeftigen.”

Franciscus zei te hopen dat alle Christenen gezamenlijk getuigen van naastenliefde, want dan “wordt het barmhartig gelaat van Jezus zichtbaar in onze stad”. Oecumene wordt volgens hem niet zozeer bedreven door theologische debatten, maar door samen op trekken: “niet in een laboratorium, maar op de weg”.

De Paus deelde ook mee dat zijn medewerkers aan het onderzoeken zijn of een reis naar het door burgeroorlog geteisterde Zuid-Soedan tot de reële mogelijkheden bestaat. Anglicaanse, protestantse en katholieke bisschoppen hebben hem verzocht, aldus Franciscus, om het Afrikaanse land niet alleen te bezoeken maar samen met de anglicaanse primaat-aartsbisschop Justin Welby.

Publicatiedatum: 26 februari 2017
Laatst bewerkt: 28 februari 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test