• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kard. Müller: Amoris Laetitia interpreteren in licht van gehele leer

(katholieknieuwsblad.nl) - Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Amoris Laetitia
Over vreugde van de liefde
(19 maart 2016)
is duidelijk in het licht van de gehele kerkelijke leer te interpreteren." Dit zegt kardinaal Gerhard Müller in een interview met het Italiaanse tijdschrift Il Timone.

De prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer spreekt duidelijke taal over de interpretatie van de pauselijke exhortatie. Müller nodigt alle gelovigen uit te "reflecteren, door eerst de leer van de Kerk te bestuderen, door uit te gaan van het Woord van God in de Heilige Schrift, dat over het huwelijk erg duidelijk is". Hij stelt dat "men niet alleen kan verwijzen naar kleine passages uit Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Amoris Laetitia
Over vreugde van de liefde
(19 maart 2016)
. Het is nodig om het document in zijn geheel te lezen, met als doel het Evangelie van het huwelijk en het gezin voor mensen aantrekkelijker te maken".

De Duitse kardinaal zegt in het interview dat niet Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Amoris Laetitia
Over vreugde van de liefde
(19 maart 2016)
tot verwarring heeft geleid, maar "een verwarrende interpretatie" van sommigen. "Wij allen moeten de leer van Christus en zijn Kerk begrijpen en aanvaarden en tegelijkertijd bereid zijn anderen te helpen deze te begrijpen en in praktijk te brengen, ook in moeilijke situaties". De exhortatie moet volgens Müller geïnterpreteerd worden in het licht van de leer van de Kerk "Men kan bijvoorbeeld niet zeggen dat er omstandigheden zijn volgens welke een daad van overspel geen doodzonde inhoudt. Voor de katholieke leer is het onmogelijk dat doodzonde co-existeert met heiligmakende genade. Om deze absurde tegenstelling te overwinnen", zegt kardinaal Müller, "heeft Christus voor de gelovigen het sacrament van de Biecht ingesteld, dat de mens met God en de Kerk verzoent".

"Overspel is een doodzonde", aldus de kardinaal, die vindt dat "bisschoppen die verwarring hierover creëren de leer van de Kerk zouden moeten bestuderen".

De prefect noemt het verder "niet correct" dat sommige bisschoppen Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Amoris Laetitia
Over vreugde van de liefde
(19 maart 2016)
op eigen houtje interpreteren. "Het leergezag van de paus wordt door hemzelf geïnterpreteerd of door de Congregatie voor de Geloofsleer. Het is de paus die de bisschoppen interpreteert, niet de bisschoppen de paus. Dit zou anders leiden tot een omwenteling van de structuur van de katholieke Kerk"

De kardinaal gaf ook een duidelijke boodschap mee: "Ik raad al degenen aan die te veel spreken, eerst de leer te bestuderen over het pausschap en episcopaat in de twee Vaticaanse concilies, zonder de leer over de sacramenten te vergeten." Een bisschop moet volgens de prefect "zelf eerst goed gevormd zijn om niet het risico te lopen als blinde een andere blinde te leiden".

Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Amoris Laetitia
Over vreugde van de liefde
(19 maart 2016)
wil mensen helpen die leven in een situatie die niet overeenkomt met de morele en sacramentele principes van de katholieke Kerk, en die deze onregelmatige situatie willen overwinnen", zegt de kardinaal. "Maar men kan hen zeker niet rechtvaardigen in deze situatie. De Kerk mag nooit een situatie rechtvaardigen die niet overeenkomt met de goddelijke wil. Wij moeten de zondaar helpen de zonde te overwinnen en berouw te hebben", aldus Müller.

Hij bevestigde dat H. Paus Johannes Paulus II - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Familiaris Consortio
Over de taken van het christelijk gezin in de wereld van deze tijd
(22 november 1981)
nog steeds leidend is bij de vraag of hertrouwd gescheidenen toegelaten mogen worden tot de sacramenten. In deze H. Paus Johannes Paulus II - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Familiaris Consortio
Over de taken van het christelijk gezin in de wereld van deze tijd
(22 november 1981)
schrijft Johannes Paulus II dat hertrouwd gescheidenen die niet uit elkaar kunnen gaan, geroepen zijn in onthouding te leven om toegang te krijgen tot de sacramenten. Priesters en bisschoppen hebben volgens Müller de taak om geen verwarring te scheppen, maar zaken juist te verhelderen. "Het Woord van God is heel duidelijk. De Kerk accepteert niet dat het huwelijk wordt geseculariseerd." (Il Tunone/FP)

Zie ook bericht 01-02-2017: Prefect Geloofsleer en Duitse bisschoppen interpreteren Amoris Laetitia verschillend

Publicatiedatum: 10 februari 2017
Laatst bewerkt: 10 februari 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test