• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Pauselijke encyclieken over vrede en vluchtelingen

(kerknet.be) - Kardinaal Peter Kodwo Appiah Turkson sluit zich aan bij de recente oproep van de deelnemers aan een recente conferentie over geweldloosheid, die onder meer op initiatief van de Pauselijke Raad Rechtvaardigheid en Vrede plaatsvond. De ondertekenaars dringen daarin aan op een nieuwe vredesencycliek van de Paus. De laatste encycliek van Paus Johannes XXIII droeg de titel: H. Paus Johannes XXIII - Encycliek
Pacem in Terris
Vrede op aarde
(11 april 1963)
(Vrede op Aarde). Die vredesencycliek werd gepubliceerd op 11 april 1963. Johannes XXIII richtte zich daarin opvallend niet alleen tot gelovigen, maar tot alle mensen van goede wil.

Volgens kardinaal Turkson is er haast bij. Hij verwijst naar de uitspraken van Paus Franciscus over een Derde Wereldoorlog die in stukjes wordt uitgevochten. "De H. Paus Johannes XXIII - Encycliek
Pacem in Terris
Vrede op aarde
(11 april 1963)
werd nog geschreven tegen de achtergrond van de nucleaire dreiging. Mijn dienst kan de grote krachtlijnen voor een encycliek uitschrijven, maar de aanzet moet door de Paus zelf worden gegeven."

Volgens Turkson, die voorzitter is van de Pauselijke Raad 'Justitia et Pax', is het ook nuttig dat de Paus een encycliek publiceert over het thema van de migratie en de vluchtelingen. Hij vermoedt dat de Paus zelf eraan denkt om hierover een encycliek te schrijven. De kardinaal beseft wel dat het in elk geval nog een hele tijd kan duren voordat er een encycliek over beide onderwerpen verschijnt, omdat het schrijven ervan heel wat voorbereiding vereist.

Bron: Kathpress.at

Zie ook: Bericht 27-04-2016 - Wellicht nieuwe encycliek over oorlog, geweld en vrede

Publicatiedatum: 25 december 2016
Laatst bewerkt: 25 december 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test