• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus waarschuwt tegen het virus van polarisatie en vijandigheid

"In onze gemeenschappen, pastorieën, vergaderingen, (....) doordringt het virus van polarisatie en vijandigheid onze manier van denken, voelen en handelen", zo luidt de waarschuwing van Paus Franciscus. Tot de 17 nieuwe kardinalen, die hij op 19 november 2016 creëerde, doet Paus Franciscus de oproep te houden "van wie u haat, verwenst of belastert".
Tijdens het gewone consistorium op de vooravond van de sluiting van het Jubeljaar van de Barmhartigheid, overhandigt de Paus de onderscheidingstekens van de kardinalen – kardinaalshoed, ring, titel – onder wie 13 kiesgerechtigde kardinalen. Tijdens de viering nadert ieder van hen tot de Paus, knielt en neemt het kalotje in ontvangst en het purperen hoofddeksel met vier randen, de kardinaalsring en het perkament met de naam van de kerk in Rome waarvan hij de "titel" krijgt, als teken van bijzondere gemeenschap met de bisschop van Rome.

In zijn homilie, wijst de Paus naar de huidige samenleving waar "polarisatie en uitsluiting" beschouwd worden als "de enig mogelijke manier om conflicten op te lossen": "Wij zien bijvoorbeeld, zo betreurt hij, hoe vlug iemand naast ons niet alleen het statuut krijgt van onbekend of immigrant of vluchteling, maar ook nog een bedreiging wordt, het statuut van vijand verwerft" omdat hij anders is.
"Beetje bij beetje, veranderen de verschillen in symptomen van vijandigheid, bedreiging en geweld. Hoe groot worden de kwetsuren door deze epidemie (....) in het vlees van zo veel stemlozen, omdat hun kreet door deze pathologie van de onverschilligheid verzwakt en tot stilte herleid wordt!"

De goede houding tegenover de vijand

De leden van de Kerk zijn niet "immuun" voor deze wildgroei van vijandigheid, bemerkt Paus Franciscus: "onder ons, in onze gemeenschappen, pastorieën, vergaderingen. Het virus van polarisatie en vijandigheid doordringt onze manier van denken, voelen en handelen".
De Paus roept de nieuwe kardinalen op "ervoor te zorgen dat deze houding ons hart niet in beslag neemt, want dat zou tegen de rijkdom en universaliteit van de Kerk zijn". En voegt eraan toe: "Wij hebben gebruiken, een huidskleur, een taal en verschillende sociale condities; wij denken anders en vieren het geloof met andere riten. En dat alles maakt ons niet tot vijanden, integendeel, het is één van onze grootste rijkdommen".
De Paus geeft hun de houding om aan te nemen tegenover "de vijand, degene die u haat, verwenst of belastert": "hou van hem, doe hem goed, zegen hem en bid voor hem". "Dierbare broeder, besluit de Paus, vandaag wordt u gevraagd deze uitnodiging om barmhartig te zijn zoals de Vader, te bewaren in uw hart en in dat van de Kerk."

Het nieuwe kardinalencollege

De 13 kiesgerechtigde kardinalen komen uit 11 landen van 5 continenten: drie uit Europa (Spanje, België, het Vaticaan), vijf uit Amerika (Verenigde Staten 2, Brazilië, Venezuela, Mexico), twee uit Afrika (Centraal Afrikaanse Republiek, het eiland Mauritius), één uit Azië (Bangladesh) en één uit Oceanië (Papoua – Nieuw Guinea). Eén van hen is apostolisch nuntius in Syrië, wat uitzonderlijk is.
De vier niet kiesgerechtigde kardinalen die ouder zijn dan 80, komen uit Maleisië, Italië, Lesotho en Albanië.
De Albaniër, Ernest Simoni, is een gewone priester, gemarteld en gevangen genomen onder de communistische vervolging. Zijn getuigenis had Paus Franciscus tot tranen toe bewogen tijdens zijn bezoek aan Tirana in 2014.
Kardinaal Sebastian Koto Khoarai, emeritus bisschop van Mohale’s Hoek, Lesotho, was om gezondheidsredenen afwezig.
Met deze creaties telt het kardinalencollege 228 leden: 121 kiesgerechtigde en 170 niet kiesgerechtigde. Dit tot 28 november: dan zal de Senegalese kardinaal Sarr 80 jaar zijn en zullen de kiesgerechtigde kardinalen met 120 zijn en uit 58 landen.
In het totaal heeft Paus Franciscus sinds de aanvang van zijn pontificaat 55 kardinalen gecreëerd – onder wie 44 kiesgerechtigde.


Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

Publicatiedatum: 19 november 2016
Laatst bewerkt: 24 november 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test