• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vier kardinalen vragen Paus verheldering van Amoris Laetitia

(katholieknieuwsblad.nl) - Vier kardinalen stellen publiekelijk het onderricht van Paus Franciscus over het gezin aan de orde.

Dat doen ze door hun brief aan de Paus bekend te maken, waarin ze met vijf ja/nee-vragen helder proberen te krijgen hoe de Paus de leer van de Kerk begrijpt, na de publicatie van diens apostolische exhortatie Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Amoris Laetitia
Over vreugde van de liefde
(19 maart 2016)
.

Zeldzaam

Volgens de Bergoglio-gezinde website Vatican Insider slaan de kardinalen hierbij een “uitdagende toon” aan. Bovendien spelen zij het document van Franciscus uit tegen andere die geschreven zijn door voorgangers als Johannes Paulus II en Benedictus XVI. De website wijst erop dat “zo’n openlijk uitdaging aan een katholieke Paus door enkele van zijn kardinalen, die normaliter als zijn trouwste verdedigers optreden, uitzonderlijk zeldzaam is”. Eerder maakten dertien kardinalen gelijksoortige bezwaren in een brief tijdens de gezinssynode van 2015. Maar die brief lekte uit, waarna enige prelaten er zich openlijk van distantieerden.

Uitnodiging

De Carlo Kardinaal Caffarra
5 Dubia over Amoris Laetitia
(12 september 2016)
 werd vandaag publiek gemaakt. De vier kardinalen zeggen hiertoe te hebben besloten nadat hun brief van 19 september aan Paus Franciscus en kardinaal Gerhard Müller, prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, geen antwoord kreeg. “De H. Vader heeft besloten niet te antwoorden”, stellen zij. “We hebben zijn soevereine beslissing opgevat als een uitnodiging de overdenking en discussie voort te zetten, kalm en met respect. En daarom informeren we het gehele volk van God over ons initiatief, waarbij we alle documentatie aanbieden.”

Vier ondertekenaars

De vier ondertekenende prelaten zijn: Carlo Caffarra, em. aartsbisschop van Bologna; Raymond Burke, hoofd van de Orde van Malta; Walter Brandmüller, oud-president van de Pauselijke Commissie voor de Historische Wetenschappen; en Joachim Meisner, em. aartsbisschop van Keulen. Zie de Carlo Kardinaal Caffarra
5 Dubia over Amoris Laetitia
(12 september 2016)
voor de volledige tekst van hun brief. (KN/Vatican Insider)

Publicatiedatum: 14 november 2016
Laatst bewerkt: 16 november 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test