• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Russisch-orthodoxe Kerk erkent primaatschap Rome toch weer niet

Hilversum (Van onze redactie) 26 mei 2008 - De Russisch-orthodoxe Kerk heeft de gemeenschappelijke verklaring van de bilaterale orthodox-katholieke theologische commissie over het primaatschap van de paus verworpen.

Eerste der patriarchen
De Gezamenlijke Internationale Commissie voor Theologische Dialoog erkende eind vorig jaar in Ravenna het pauselijke primaatschap. Volgens de theologische commissie bezet Rome ‘de eerste plaats’ in de canonieke orde der oudste bisschopszetels, gevolgd door Constantinopel, Alexandrië, Antiochië en Jeruzalem. Dat houdt volgens de commissie in “dat de bisschop van Rome de ‘protos’ [Grieks voor ‘eerste’ – red.] onder de patriarchen is.”

Senioriteit van Constantinopel
De Russische prelaten verwerpen de Pauselijke Raad ter bevordering vd Eenheid vd Christenen
Kerkelijke Communio, Conciliariteit en Gezag
Ecclesiologische en Canonieke gevolgtrekkingen uit de Sacramentele Natuur van de Kerk (Ravenna Document van de Gezamenlijke Commissie voor Theologische Dialoog tussen de Katholieke Kerk en de Orthodoxe Kerk)
(14 oktober 2007)
vanwege de implicatie dat het patriarchaat van Constantinopel de leiding over de orthodoxe wereld zou hebben, net zoals Rome die zou hebben over de westerse kerken. De senioriteit van Constantinopel wordt door Moskou niet erkend. Volgens patriarch Aleksij II van Moskou zou de conferentie in Ravenna zelfs “bewust zijn georkestreerd om het patriarchaat van Moskou buiten te sluiten”. In werkelijkheid verliet de Russisch-orthodoxe bisschop Hilarion Alfeyev de conferentie omdat ook een delegatie van de Orthodoxe Kerk van Estland was uitgenodigd. De Estse orthodoxe kerk wordt door Moskou niet als onafhankelijk erkend.

Verschillende betekenissen
Al kort na de Pauselijke Raad ter bevordering vd Eenheid vd Christenen
Kerkelijke Communio, Conciliariteit en Gezag
Ecclesiologische en Canonieke gevolgtrekkingen uit de Sacramentele Natuur van de Kerk (Ravenna Document van de Gezamenlijke Commissie voor Theologische Dialoog tussen de Katholieke Kerk en de Orthodoxe Kerk)
(14 oktober 2007)
lieten Russisch-orthodoxe kerkleiders zich kritisch uit over het document. Toch zag het Vaticaan de verklaring als een oecumenische mijlpaal, alhoewel de Heilige Stoel er wel direct voor waarschuwde dat de rooms-katholieke en oosterse kerken van mening verschillen over de betekenis van het primaatschap voor het leiderschap binnen de kerken.

Publicatiedatum: 26 mei 2008
Laatst bewerkt: 15 maart 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test