• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus waarschuwt voor ‘globale oorlog tegen huwelijk’

Tbilisi (KRO-NCRV) 1 oktober 2016 – Volgens paus Franciscus woedt er “een wereldwijde oorlog tegen het huwelijk”. “Die wordt niet uitgevochten met wapens, maar met ideeën”, zei het hoofd van de Katholieke Kerk vanmiddag in de Georgische hoofdstad Tbilisi tijdens een ontmoeting met priesters, religieuzen en seminaristen in de enige Rooms-Katholieke parochiekerk die het land heeft. Er is volgens hem sprake van een “ideologische kolonisatie”, een aanduiding die Franciscus geregeld gebruikt om de gendertheorie aan te vallen.

Ruzie en koude oorlog erna

Het huwelijk, een liefdesverbond tussen één man en één vrouw, is volgens de paus “de mooiste schepping van God”. En hij zei dat het normaal is dat er in een huwelijk ruzie wordt gemaakt. “Ruzie zo vaak je wilt, maar sluit de dag niet af voordat je vrede met elkaar gesloten hebt”, zei Franciscus in een antwoord op een vraag van een priester in de kleine kerk. “En weet je waarom? Omdat de koude oorlog de dag erna, uiterst gevaarlijk is.”

Bekoring

“Er zijn echter situaties die complexer zijn. Dan kom de duivel erbij en zet een man voor een vrouw zet die er mooier uitziet dan zijn eigen echtgenote, of een vrouw voor een man plaatst die beter lijkt dan haar echtgenoot. Zoek dan onmiddellijk hulp!”, zei de paus. “We moeten alles doen om een huwelijk te redden.”

Drie woorden

Er zijn volgens Franciscus drie “gouden” uitdrukkingen in een huwelijk: “mag ik?, “dank je” en “sorry”.

Publicatiedatum: 1 oktober 2016
Laatst bewerkt: 3 oktober 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test