• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bemoedigt kleine kudde van Azerbeidzjan

Bakoe (KRO-NCRV) 2 oktober 2016 – Paus Franciscus is vanochtend op de laatste dag van zijn apostolische reis door de Kaukasus gearriveerd in Azerbeidzjan. Al snel na zijn landing op de internationale luchthaven van de hoofdstad Bakoe, begaf hij zich naar de salesianenkerk. Daar droeg hij de mis op voor de uiterst kleine rooms-katholieke kudde van de voormalige sovjet-republiek.

Azerbeidzjan heeft ongeveer 9,6 miljoen inwoners. Volgens het Vaticaan wonen er slechts 570 katholieken. Ongeveer 98 procent van de Azerbeidzjanen is moslim. Daarvan behoor 92 procent tot de sjia en 8 procent tot de soenna. Na Iran is Azerbeidzjan het land met het hoogste percentage sjiieten.

Franciscus zei tegen de Azerbeidzjaanse katholieken dat hij het een wonderbaarlijk gegeven vindt dat de kleine gemeenschap ondanks alle moeilijkheden die zij tijdens het Sovjettijdperk moest ondergaan, trouw aan Christus is gebleven. Zestig jaar geleden hadden de katholieken niet eens de beschikking over een eigen gebouw. Ook hadden ze geen zielzorgers. 

De Paus Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Het geloof doet verbazingwekkende dingen
27e Zondag door het Jaar (C) - Salesiaans Centrum, Baku (Azerbeidzjan)
(2 oktober 2016)
aan een land met zo weinig katholieken door op ludieke wijze te verwijzen naar Pinksteren. “Met dit bezoek verlies ik evenveel tijd als de Heilige Geest destijds. Ook Hij is vanuit de hemel naar een kleine marginale gemeenschap gekomen.”

Het hoofd van de Katholieke Kerk drukte zijn geloofsgenoten in Bakoe op het hart tot Maria te blijven bidden: “Vergeet de Moeder niet!” Ook legde hij de nadruk op het belang van de naastenliefde en de broederlijke verbondenheid. “Alleen moed, voorwaarts, zonder angst”, Paus Franciscus, Angelus/Regina Caeli, 27e Zondag door het Jaar (C) - Salesiaans Centrum, Baku (Azerbeidzjan), Het geloof doet verbazingwekkende dingen (2 okt 2016) zei hij de kerk van Maria Onbevlekt Ontvangen, die bediend wordt door paters van de congregatie van de Salesianen van Don Bosco. De huidige apostolische prefect van de katholieke gemeenschap van Azerbeidzjan is de Slowaakse salesiaan, pater Vladimír Fekete.

De Paus brengt vanmiddag een beleefdheidsbezoek aan president Ilham Aliyev. Daarna ontmoet hij sjeik Allahsükür Pasazade, de groetmoefti van de Kaukasus. Met deze sjiitische leider neemt Franciscus deel aan een interreligieuze ontmoeting met de leiders en afgevaardigden van de andere religieuze groeperingen in het land.

In juni bezocht de Paus Armenië, een buurland van Azerbeidzjan. Beide Kaukasische landen liggen al meer dan twintig jaar ernstig met elkaar in de clinch. Het conflict gaat over Nagorno-Karabach, een regio die formeel tot Azerbeidzjan behoort maar de facto een onafhankelijke republiek is en waar veel Armeniërs wonen. Tussen 1988 en 1994 vochten beide staten een zware oorlog uit over Nagorno-Karabach. Daarbij kwamen minstens 20.000 mensen om het leven; meer dan een miljoen mensen raakten ontheemd. Thans geldt een staakt-het-vuren, maar volgens het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie hebben Armeense troepen het bestand het afgelopen etmaal geschonden door Azerbeidzjaanse stellingen te beschieten. 

Publicatiedatum: 2 oktober 2016
Laatst bewerkt: 3 oktober 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test