• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Katholieke en orthodoxe theologen keuren belangrijk document goed

(kerknet.be) - Met de ondertekening van een document over synodaliteit en primaatschap wordt een belangrijke stap voorwaarts gezet in de oecumenische dialoog.

Op het drie dagen durende overleg van de Internationale Katholiek-orthodoxe Bilaterale Theologische Commissie in het Italiaanse Francavilla al Mare is overeenstemming bereikt over een baanbrekend document rond synodaliteit en het primaatschap van de Paus in het eerste millennium van het Christendom. Tegelijk wordt erkend dat het schisma van 1054 een struikelsteen blijft voor de eenheid tussen de rooms-katholieke en orthodoxe Kerken. In de slotboodschap spreken de katholieke en orthodoxe delegaties hun solidariteit uit met de lijdende christelijke bevolking in het Midden-Oosten.

Kardinaal Kurt Koch, de voorzitter van de katholieke delegatie, had onlangs nog gezegd dat er met dit document een heel belangrijke stap vooruit zoud worden gezet in de katholiek-orthodoxe dialoog. Ook de Russisch-orthodoxe Kerk stemde met het document in. Slechts de Georgisch-orthodoxe Kerk kon zich in enkele passages niet vinden. Maar zij ondertekende toch de verklaring, mits haar bemerkingen in een voetnoot worden opgenomen.

Eerder deze week dreigde de conferentie nochtans op een mislukking uit te draaien door de scherpe kritiek van de Russisch-orthodoxe Kerk op de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk en haar grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk. De Russisch-orthodoxe metropoliet Hilarion, verantwoordelijke voor de relaties met de andere christelijke Kerken, herinnerde aan de beledigende en oneerlijke kritiek van de Grieks-katholieke aartsbisschop na de ondertekening van het document van Paus Franciscus en de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill in Cuba. Door die reacties werden nieuwe hindernissen opgeworpen op het pad naar de eenheid van de Christenen.

Bron: Kathpress.at

Publicatiedatum: 23 september 2016
Laatst bewerkt: 23 september 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test