• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus richt ‘Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven’ op

Rome (KRO-NCRV) 17 augustus 2016 –  Paus Franciscus heeft een nieuw departement van de Romeinse Curie opgericht: het ‘Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven’. Dat heeft het Vaticaan vandaag bekendgemaakt.

Het dicasterie is het resultaat van een fusie van de Pauselijke Raad voor de Leken en de Pauselijke Raad voor het Gezin. Het nieuwe departement gaat op 1 september officieel van start. Op die dagen worden de beide Pauselijke raden opgeheven. Dat blijkt uit het Motu Proprio Paus Franciscus - Motu Proprio
Sedula Mater
Oprichting van de Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven (15 augustus 2016)
dat vandaag werd gepubliceerd.

Als prefect van het ‘Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven’ heeft de Paus de in Ierland geboren bisschop Kevin Farrell aangesteld. Deze 68-jarige prelaat was lid van de Legionairs van Christus, gesticht door de in opspraak geraakte Mexicaanse priester Marcial Maciel (1920-2008). In 1984 verliet hij deze congregatie en werd hij priester van het aartsbisdom Washington, VS.

Farrell, die vanaf 2007 bisschop was van het Amerikaanse bisdom Dallas, staat bekend als een man van het midden, die geregeld in botsing kwam met conservatieve katholieken. Evenals Paus Franciscus staat hij voor mildheid in het pastoraat en legt hij de nadruk op sociale gerechtigheid.

Hij gaat in Rome leiding geven aan een raad die de Paus bijstaat op velerlei gebied, zoals de roeping en de taak van de lekengelovigen in de Kerk, het gezinspastoraat, de huwelijksmoraal en de bescherming van het ongeboren menselijk leven. 

De fusie maakt deel uit van de hervorming van de Romeinse Curie door Paus Franciscus. Het doel daarvan is kostenreductie, het vergroten van de bestuurlijke transparantie, de vermindering van de bureaucratie en de bestrijding van het kerkelijk carrièrisme.

Vandaag werd ook bekendgemaakt dat aartsbisschop Vincenzo Paglia per 1 september de nieuwe president van de Pauselijke Academie voor het Leven wordt. Ook is hij benoemd tot grootkanselier van het Pauselijke Instituut ‘Johannes Paulus II’, dat zich bezighoudt met kwesties rond huwelijk en gezin. Voorheen was Paglia president van de Pauselijke Raad voor het Gezin

Publicatiedatum: 17 augustus 2016
Laatst bewerkt: 17 augustus 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test