• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus bij Avondwake: "Geen divanjongeren maar vrije jongeren op weg"

Geen onbezonnen en afgestompte divanjongeren die vegeteren voor hun computer, maar jongeren op weg en vrij om over hun eigen toekomst te beslissen. Dat is de sterke oproep van Paus Franciscus tijdens de gebedswake van de WJD in Krakau op 30 juli 2016.
Op de vierde dag van zijn apostolische reis in Polen heeft de Paus met 1,6 miljoen jongeren deelgenomen aan de traditionele wake van de WJD op de Campus Misericordiae in de periferie van Krakau. 
Nadat hij hand in hand door de Heilige Poort van de Campus was gegaan met vertegenwoordigers van alle continenten, nam de Paus met de jongeren deel aan muziekvoorstellingen in vijf tijden (geloof voor wie twijfelen, hoop voor wie ontmoedigd zijn, liefde voor wie onverschillig zijn, vergeving voor wie kwaad doen, vreugde voor wie bedroefd zijn), afgewisseld met getuigenissen van drie jongeren uit Polen, Syrië en Paraguay. 
Tijdens zijn lange toespraak die regelmatig onderbroken werd door het applaus van 1,6 miljoen opgewekte jongeren, waarschuwde de Paus tegen de verlamming die “het meest schade berokkent aan de jeugd”: die “ontstaat wanneer men geluk verwart met een divan” waarop “men videospelletjes speelt en uren voor de computer doorbrengt”. Dan worden  jongeren “onbezonnen en afgestompt”, terwijl anderen in hun plaats “over hun toekomst beslissen”. 

“Dierbare jongeren, wij zijn niet ter wereld gekomen om te vegeteren, voor een gemakkelijk leventje, om van ons leven een divan te maken waarop we inslapen”, zei de Paus. En hij waarschuwde tegen “drugs die sociaal aanvaard zijn maar die ons tenslotte verslaafd maken”. “Wanneer wij voor comfort kiezen omdat wij geluk verwarren met de consumptiementaliteit, dan is de prijs heel hoog: dan verliezen wij de vrijheid.”
De Paus interpelleerde de jongeren meermaals met de vraag hun vrijheid te verdedigen “en niet toe te laten dat anderen over hun toekomst beslissen”. 

De Heer van het risico

"Jezus is de Heer van het risico, van wat steeds verder ligt dan hier, vervolgde Paus Franciscus. Jezus is niet de Heer van het comfort, van zekerheid en gemak. Om Jezus te volgen, is een dosis moed nodig, moet men ervoor kiezen de divan te ruilen voor een paar schoenen die u helpen op stap te gaan, op wegen waarvan ge nooit droomde en die ge u zelfs nooit had voorgesteld, op wegen die nieuwe horizonten kunnen openen”. 
Onder de stralen van de ondergaande zon, zei de Paus: “God verwacht iets van u (…), God wil iets van u, God verwacht u. (…) Hij nodigt u uit om te dromen, Hij wil u laten zien dat de wereld met u anders kan zijn. Zo is dat: als ge er het beste van uzelf niet inlegt, zal de wereld niet veranderen”. 
De Paus moedigde de jongeren aan “politieke actoren te zijn, personen die denken, sociale animatoren”. “De tijd die wij vandaag beleven, heeft geen divanjongeren nodig, maar jongeren met schoenen aan, of beter nog, klampschoenen”, verzekerde hij en hij wenste dat zij “protagonisten van de geschiedenis” worden en hun “afdruk” nalaten. 

De volwassenen hebben u nodig

“Vandaag hebben wij, volwassenen, u nodig, om ons te leren samenleven in verscheidenheid, in dialoog, door onze verschillende culturen met elkaar te delen, niet als een bedreiging maar als een gelegenheid.” 
In deze gebedswake nodigde Paus Franciscus de menigte ook uit recht te staan en een “menselijke brug” te maken door elkaar de hand te geven terwijl zij bidden “dat wij eens en voor altijd zouden begrijpen dat niets het bloed van een broeder rechtvaardigt, dat niets kostbaarder is dan de persoon naast ons”. Hij vertrouwde aan God ook die innerlijke “oorlogen” toe, “de strijd die ieder in zijn binnenste, in zijn hart te voeren heeft”. 
“Wij gaan niet schreeuwen, ruzie maken, vernietigen, zei hij nog. Wij willen de haat niet overwinnen door nog meer haat, geweld door nog meer geweld, terreur door nog meer terreur. En ons antwoord aan deze wereld in oorlog heeft een naam: broederlijkheid, broederband, gemeenschap, gezin.”

De gebedswake eindigde met aanbidding toen de nacht inviel, terwijl honderdduizenden vlammetjes schitterden in een heel ingetogen menigte. Na het vertrek van de Paus, moesten de jongeren doorgaan met waken en ter plaatse slapen, tot de Paus Franciscus - Homilie
De WJD beginnen vandaag en gaan morgen thuis verder
18e Zondag door het Jaar (C) - Afsluitende H. Mis Wereldjongerendag Krakau - Campus Misericordiae
(31 juli 2016)
de volgende morgen. 

Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

Publicatiedatum: 30 juli 2016
Laatst bewerkt: 4 augustus 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test