• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus bij ontmoeting met de vrijwilligers van de WJD in Krakau: "Herinnering en moed, voorwaarden van hoop"

"Als u het verleden gedenkt en moed heeft voor het heden, zult u de hoop zijn voor de toekomst", dit zei de Paus in substantie tot de ongeveer 20.000 internationale vrijwilligers van de WJD in Krakau die hij voor zijn vertrek ontmoet heeft in de Tauron Arena van Krakau.
De ontmoeting met de vrijwilligers had uitzonderlijk plaats in aanwezigheid van de wonderbare icoon van de H. Maagd van Kalwaria, die de Paus bij zijn aankomst had vereerd, en in aanwezigheid van het kruis van de WJD, dat Johannes Paulus II gegeven had en van relieken van heiligen.
De Paus heeft zijn toespraak niet voorgelezen maar vroeg de jongeren twee zaken te onthouden: “herinnering en moed, twee voorwaarden” om de “hoop van de wereld”, om “hoop voor de toekomst” te zijn. 
Hij vroeg: “Willen jullie hoop voor de toekomst zijn?” “Jaaaa …!”

Dan waren deze twee voorwaarden zijn aanbeveling. Vooreerst “het verleden herinneren”: “vergeet nooit wie u bent en vanwaar u komt”. Daarom nodigde hij de jongeren uit bij hun thuiskomst hun ouders en grootouders vragen te stellen en als ze “in de hemel” zijn, bejaarden uit hun omgeving: want “een jongere zonder herinnering is geen hoop”. 
“Jullie moeten de fakkel van jullie grootouders krijgen”, insisteerde de Paus: jullie moeten “met hen spreken”: “beloven jullie meer met jullie grootouders te spreken?” “Jaaaaa ….!”

“Moed” voor het heden, is de tweede voorwaarde: “moed om door te gaan, zelfs in de moeilijkste omstandigheden, om hoop te zijn voor de toekomst”, preciseerde de Paus. 

Hij scandeerde deze drie voorwaarden, die de jongeren herhaalden: “Als jullie zich het verleden herinneren en moed hebben voor het heden, zullen jullie hoop voor de toekomst zijn”. 

Een jonge Poolse vrijwilligster had voordien getuigd van haar deelname aan de WJD in Madrid, Rio en nu in Krakau: voor haar was het een ervaring van Kerk zijn, een “terugkeer” naar de Kerk. En de Paus benadrukte dat zij zich zo het verleden herinnerde. 
De jongeren hoorden ook het getuigenis van de jonge designer en graficus, die de WJD had voorbereid, Maciej Ciesla, een getuigenis dat voorgelezen werd door zijn broer: Maciej had zijn werk laten staan om de WJD voor te bereiden, toen hij in november vernomen had dat hij kanker heeft. Hij is op 2 juli gestorven, op de leeftijd van 22 jaar. De Paus heeft hem op 27 juli eer betuigd vanuit het venster van het aartsbisschoppelijk paleis. Een andere manier van herinnering.
Daarna zei een jongere uit Panama, Gregorio met de hoed, dat hij na Krakau “dienstbaar zou blijven aan de barmhartigheid” door Panama 2019 voor te bereiden: hij gaf de Paus een witte T-shirt met de hashtag van Panama in kleur. 

Wat Panama betreft, zei de Paus zonder melancholie: "Ik ben niet zeker dat ik er in Panama zal bij zijn, maar Petrus zal er zijn." 

De Paus nodigde de jongeren uit zich naar de icoon van de H. Maagd van Kalwaria te keren, en dat ieder het Wees gegroet zou bidden in zijn taal. Daarna verifieerde hij of zij het goed onthouden hebben : “Herinnering, moed, hoop!  Is dat duidelijk? Dat God jullie zegene, dank u voor alles!”. 


Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

Publicatiedatum: 31 juli 2016
Laatst bewerkt: 4 augustus 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test