• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus op het Heilig Hart feest tot de priesters: Zoeken, opnemen en zich verheugen

“Wij zijn geroepen om het hart, dat wil zeggen om de innerlijkheid te beogen”: zo luidt de uitnodiging van Paus Franciscus tot de priesters in de wereld. 

De Paus Celebreerde de H. Mis op het Hoogfeest van Jezus’ Heilig Hart, dat dit jaar tevens viel op deze eerste vrijdag van de maand die toegewijd is aan het Heilig Hart, en ter gelegenheid van het Jubileum van de Priesters: het is namelijk de Werelddag voor de Heiliging van de Priesters, in 1995 ingesteld door de heilige Johannes Paulus II.

“Om ons hart te helpen branden uit liefde voor Jezus de Goede Herder, kunnen wij ons oefenen in drie handelingen, die de Lezingen van vandaag ons suggereren: zoeken, opnemen en zich verheugen”, aldus de Paus. 

Voor een priester is “droefheid niet normaal, maar voorbijgaand: hardheid is hem vreemd, omdat hij herder is naar het zachtmoedige hart van God”. 

De Paus stelt een vraag: “ten overstaan van Jezus’ Hart welt de fundamentele vraag van ons priesterleven op: waarop is mijn hart gericht? 

De Paus besluit met de eucharistische identiteit van de priester: “Dierbare priesters, in deze Eucharistieviering vinden wij dagelijks onze identiteit van herder terug. Wij kunnen ons telkens Zijn woorden eigen maken “dit is Mijn Lichaam dat voor u gegeven wordt”. Dat is de betekenis van ons leven, het zijn de woorden waarmee wij in zekere zin de beloften van onze priesterwijding dagelijks kunnen hernieuwen. Ik dank u voor uw ja om uw leven te geven in vereniging met Jezus: daar ligt de zuivere bron van onze vreugde”.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige homilie: Paus Franciscus - Homilie
Wij zijn geroepen om het hart, om innerlijkheid te beogen
Hoogfeest van het H. Hart van Jezus - Jubileumviering van de Priesters in het Heilig Jaar van Barmhartigheid - Sint Pietersplein
(3 juni 2016)
 

 

Publicatiedatum: 7 juni 2016
Laatst bewerkt: 7 juni 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test