• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Ontslag van Bisschoppen nu al eerder mogelijk bij slechte afwikkeling van zaken rond seksueel misbruik

(Radio Vaticana) - Vandaag heeft het Vaticaan een Apostolische Brief 'Motu Proprio' ('uit eigener beweging') Paus Franciscus - Motu Proprio
Come una madre amorevole
Als een liefhebbende Moeder - over nadere bepalingen aangaande ernstige redenen voor de verwijdering van Bisschoppen uit het kerkelijk ambt
(4 juni 2016)
("Als een liefhebbende Moeder") gepubliceerd, waarin Paus Franciscus nadere regels stelt aangaande de positie van een verantwoordelijke Bisschop en hoe deze kwesties rond seksueel misbruik afwikkelt. Als deze "door nalatigheid, het begaan of het niet doen van handelingen die ernstige schade hebben veroorzaakt aan anderen, hetzij met betrekking tot de fysieke personen, of ten aanzien van de gemeenschap zelf" kan beschouwd worden als redenen om een Bisschop sneller te kunnen ontslaan uit zijn functie.

Waar eerder nog sprake was van "meest zware delicten" wordt het ontslaan al eerder mogelijk als sprake is van 'delichten'. De bescherming van kinderen en kwetsbare ouderen tegen seksueel misbruik is zo belangrijk dat ook Bisschoppen die deze zaken niet voldoende goed afwikkelen ontslagen kunnen worden.

Diverse Congregaties zijn betrokken bij deze zaken, zoals de Congregatie voor de Bisschoppen, voor de Oosterse Kerken en voor de Instuten van het Godgewijde Leven en Seculier Instituten. Voor de ernstigste gevallen is al de Congregatie voor de Geloofsleer aangewezen om die af te wikkelen. De Paus zal laten bijstaan door een college van Bisschoppen en Kardinalen die werkzaam zijn of zijn geweest als kerkelijke juristen.

De diverse regelingen aangaande Seksueel misbruik is in het betreffende dossier in te zien: Seksueel misbruik

Publicatiedatum: 4 juni 2016
Laatst bewerkt: 4 juni 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test