• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Wijzigingen in de viering van Witte Donderdag en Sacramentsdag

Het programma van de Paus van de diverse vieringen in de Goede Week en met Pasen is verder ingevuld. In een mededeling van het Vaticaan van vrijdag wordt vermeld, dat naast de gebruikelijke vieringen, zoals de Chrismamis in de St. Pieter, de Kruisweg in het Colosseum, de Paaswake in de Sint Pieter en de zegen "Urbi et Orbi", de viering van de instelling van de Eucharistie en het Priesterschap, waaronder tevens de voetwassing, van Witte Donderdag, door de Paus in een gevangenis gevierd zal worden. Het bezoek wordt als een "privé bezoek" aangemerkt. 

Gebruikelijk is dat de Bisschop juist in deze dagen in zijn Bisdom aanwezig is Vgl. Wetboek, Codex van het Canonieke recht, Codex Iuris Canonici (25 jan 1983), 395. par. 2 en, als eerste liturg, de vieringen in principe in zijn eigen kathedraal viert. Paus Franciscus heeft, in tegenstelling tot zijn voorgangers, nimmer de viering van het Laatste Avondmaal op Witte Donderdag als Paus in zijn kathedraal gevierd en zeker ook niet op een plek waar velen het zouden kunnen meevieren. 

Daarnaast werd bekend dat ook Sacramentsdag in het Vaticaan verplaatst wordt van donderdag naar de zondag daarna. Waar de liturgie van de Paus voorbeeld is voor de wereldkerk wordt deze nu aangepast aan de lokale kalender van Italië. Of de Sacramentsprocessie van de Sint van Lateranen naar de Maria Maggiore zal plaatsvinden is nog onbekend. Paus Franciscus nam niet deel aan deze Sacramentsprocessie in de laatste jaren, waar al zijn voorgangers, wanneer het gehouden kon worden, knielend voor het Allerheiligste (zelfs de H. Paus Johannes Paulus II in zijn meest zieke periode deed dit), als eerste liturg van de wereldkerk, deelnam aan de processie.

Bron: o.a. Radio Vaticana

Zie ook het dossier: Witte Donderdag

Publicatiedatum: 8 april 2017
Laatst bewerkt: 10 april 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test