
(kerknet.be) - De snelle evolutie van de wetenschap brengt ook nieuwe ethische en antropologische uitdagingen en nieuwe verantwoordelijkheden voor de voorvechters van het leven mee. Dat zegt kardinaal Elio Sgreccia, de emeritus voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven. Sgreccia verwijst naar gendervragen en kwesties zoals draagmoeders en recenter ook de genetisch gemanipuleerde menselijke embryo’s die designerbaby’s een stap dichter brengen.
De Italiaanse kardinaal benadrukt dat de verschillen tussen man en vrouw niet zomaar op een blad papier kunnen worden weggegomd, omdat die verschillen structureel, fysisch, psychologisch, geestelijk, cultureel en zelf mensoverstijgend zijn. Er bestaat ook een zekere complementariteit waarbij beiden elkaar aanvullen. Een fundamenteel aspect is de openheid voor het leven.
Kardinaal Elio Sgreccia benadrukt nog dat de crisis van het gezin, ook ondanks twee bisschoppensynoden, blijft aanhouden. Gezinscrisissen resulteren in breuken en scheiding. Daarvan betalen de kleinsten de prijs. Maar het legt ook een zware last op het leven van de gehuwden. Het leven ontstaat uit de vereniging van man en vrouw en moet kunnen rekenen op ondersteuning. Indien deze ondersteuning faalt, dreigen kinderen verloren te gaan. De stevigheid van de gezinnen is onmisbaar voor de redding van de kinderen.
Bron: Zenit
Publicatiedatum: 5 februari 2016
Laatst bewerkt: 6 februari 2016