• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Een eeuwen oud gebruik van de voetwassing door de Paus gewijzigd

.

Rome (KRO-NCRV) 21 januari 2016 – In vele katholieke kerken werd het al gedaan. Zelfs paus Franciscus deed het, terwijl het officiële rituelenboek het verbood: de voetwassing van vrouwen in de Witte-Donderdagmis. Maar nu heeft de paus het ritueel officieel gewijzigd, zo werd vandaag bekendgemaakt. Voortaan mogen ook vrouwen en meisjes de voeten worden gewassen tijdens de herdenking van het Laatste Avondmaal van Jezus Christus.

Het Congregatie voor de Eredienst en de Sacramenten
In Missa in Cena Domini
In de Mis van het Laatste Avondmaal - Decreet over de voetwassing tijdens de viering van Instelling van de Eucharistie op Witte Donderdag
(6 januari 2016)
, gedateerd op 6 januari 2015, is ondertekend door kardinaal Robert Sarah, prefect van de Congregatie voor de Discipline van de Sacramenten en de Goddelijke Eredienst.

Dit decreet kwam tot stand nadat de Paus in Paus Franciscus - Brief
Aan de Congregatie van de Eredienst en Sacramenten over de voetwassing tijdens de Witte Donderdag liturgie (20 december 2015)
aan kard. Sarah de wens te kennen had gegeven om tot wijziging van de Romeins Missaal over te willen gaan aangaande het punt van de voetwassing.

In het decreet staat dat de kleine groep mensen wier voeten worden gewassen de verscheidenheid van het Godsvolk moet vertegenwoordigen. “Een dergelijk groepje kan bestaan uit mannen en vrouwen en als dat uitkomt uit jongeren en ouderen, gezonden en zieken, geestelijken, religieuzen, leken.”

Het decreet zegt niets over de mogelijkheid om ongedoopten de voeten te wassen. Paus Franciscus baarde in 2013 opzien toen hij tijdens de Witte-Donderdagplechtigheid in een Romeinse gevangenis niet alleen van vrouwen maar ook van moslims de voeten waste.

Publicatiedatum: 21 januari 2016
Laatst bewerkt: 24 januari 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test