• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Urbi et Orbi: vrede en barmhartigheid

Rome (KRO-NCRV) 25 december 2015 – Paus Franciscus heeft op het middaguur zijn traditionele Paus Franciscus - Urbi et Orbi
Vrede en barmhartigheid
Voorafgaand aan de zegen Urbi et Orbi, Kerstmis 2015 - Logia Sint Pietersbasiliek
(25 december 2015)
uitgesproken op het centrale balkon van de Sint-Pietersbasiliek. Deze stond in het teken van vrede en barmhartigheid. Na zijn toespraak gaf hij de Pauselijke zegen Urbi et Orbi (‘aan de stad en aan de wereld’), waaraan onder bepaalde voorwaarden een volle aflaat is verbonden. Daarna sprak hij, enkel in het Italiaans, zijn kerstwens uit: Buon Natale ('Zalig Kerstfeest'). Het Sint-Pietersplein stond in tegenstelling tot andere jaren niet volgepakt met mensen; wellicht is de angst voor een terreuraanval daarvan de oorzaak. 

Syrië

Zoals elk jaar bad de Paus voor een duurzame vrede in het Heilig Land en elders in het Midden-Oosten. “Bidden wij tot de Heer dat het akkoord dat in de Verenigde Naties is gesloten zo snel mogelijk een wapenstilstand in Syrië bewerkstelligt en een einde maakt aan de extreme humanitaire toestand van zijn lijdende bevolking”, zei de Bisschop van Rome, die ook de hoop uitsprak dat de strijdende partijen in Libië met elkaar vrede sluiten.

Wreedheden

De Paus riep de internationale gemeenschap op alles in het werk te stellen om een einde te maken aan de wreedheden die worden begaan in Syrië, Libië, Irak, Jemen en Afrika. “Mijn gedachten gaan ook naar degenen die zijn getroffen door de beestachtige terreurdaden, in het bijzonder de recente massamoorden die plaatsvonden in het Egyptische luchtruim, in Beiroet, Parijs, Bamako en Tunis.” De pontifex sprak ook zijn afschuw uit over de vernietiging van het historische en culturele erfgoed in de diverse brandhaarden.

Christenvervolging

Franciscus had ook bemoedigende woorden voor “onze broeders en zusters die in vele delen van de wereld worden vervolgd omwille van hun geloof”: “moge het Kind Jezus hun troost en kracht schenken”.

Afrika

De Paus riep tevens op voor gebed voor vrede en eenheid onder de volken van de Democratische Republiek Congo, Burundi en Zuid-Soedan. “Moge Kerstmis ook ware vrede brengen in Oekraïne, troost bieden aan degene die lijden aan de gevolgen van de conflicten en inspireren tot de bereidheid om de akkoorden uit te voeren die zijn gesloten om harmonie in het hele land te herstellen.” Ook sprak hij de hoop uit dat er vrede komt in Colombia.

Kindsoldaten

“Waar God wordt geboren, daar wordt hoop geboren en herwinnen personen hun waardigheid. Toch zijn zelfs vandaag talrijke mannen en vrouwen beroofd van hun menselijke waardigheid en lijden, net als het Kind Jezus, aan kou, armoede en verwerping. Moge onze nabijheid vandaag gevoeld worden door hen die het meest kwetsbaar zijn, vooral de kindsoldaten, vrouwen die geweld ondervinden en de slachtoffer van mensenhandel en drugshandel”, zei Franciscus, die verder nog stilstond bij de grote werkloosheid in diverse landen.

Jaar van Barmhartigheid

“Waar God wordt geboren, daar bloeit de barmhartigheid. Zij is het kostbaarste geschenk dat God ons geeft, vooral in dit Jubeljaar van Barmhartigheid, waarin we worden opgeroepen de tedere liefde te ontdekken die de hemelse Vader voor ieder van ons koestert. In het bijzonder schenkt de Heer de gevangenen die ervaring van zijn barmhartige liefde, die wonden geneest en het kwade overwint”, aldus de Paus.

Zie de Nederlandstalig vertaling van de gehele toespraak: Paus Franciscus - Urbi et Orbi
Vrede en barmhartigheid
Voorafgaand aan de zegen Urbi et Orbi, Kerstmis 2015 - Logia Sint Pietersbasiliek
(25 december 2015)

Publicatiedatum: 25 december 2015
Laatst bewerkt: 27 december 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test