• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus klaagt consumptiemaatschappij aan

ROME (KerkNet/The Guardian/Kro-ncrv.nl) – Paus Franciscus klaagde tijdens de Middernachtmis van Kerstmis onze consumptiemaatschappij en de cultuur van onverschilligheid aan. Het kerstverhaal maakt duidelijk dat God gelovigen door het Kind Jezus oproept tot een sobere en empathische levensstijl. De viering vond plaats bij het begin van het ‘Jaar van de barmhartigheid’, waarvoor honderdduizenden pelgrims uit de hele wereld door de Heilige Deur de Sint-Pietersbasiliek zullen betreden. Opmerkelijk was dat de Heilige Vader niet verwees naar de vluchtelingencrisis en de vervolging van religieuze minderheden die het voorbije jaar nochtans overheersten. Die crisis stond vannacht wel centraal in vele preken tijdens kerstvieringen wereldwijd. Britse kerkleiders, onder wie de katholieke aartsbisschop Vincent Nichols van Westminster, beschreven Islamitische staat daarbij zelfs als de Herodes van vandaag. Ook aartsbisschop De Kesel spoorde in zijn kersthomilie aan tot zorg en liefde voor vreemdelingen behandelen, diegenen van elders komen, die anders zijn en diegenen die er niet bij horen.

Eenvoudig en evenwichtig leven

Verwijzend naar het kerstverhaal bemoedigde de Paus de kardinalen, bisschoppen en duizenden gelovigen in Rome tot een sobere levensstijl. “In een samenleving die zo vaak wordt vergiftigd door consumentisme en hedonisme, weelde en extravagantie, schijnvertoningen en narcisme, roept het Kind ons op sober te handelen, met andere woorden tot een levenswijze die eenvoudig, evenwichtig en consistent is en die ons in staat stelt om te zien en te doen wat wezenlijk is.” Paus Franciscus herinnerde eraan dat “Jezus werd geboren in de armoede van de wereld; er was geen plaats in de herberg voor Hem en zijn gezin. Hij vond onderdak in een stal en werd in een voederbak voor de dieren gelegd. Vanuit deze nietigheid schijnt het licht van Gods glorie.”

Franciscus spoorde gelovigen aan om te midden van een cultuur van onverschilligheid, die vaak geen genadeloos kent, een levensstijl na te streven die “vroom, vol empathie, mededogen en barmhartigheid is” en waarbij de gelovigen zich dagelijks voeden “aan de bron van gebed.”

Publicatiedatum: 25 december 2015
Laatst bewerkt: 25 december 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test