• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus opent de heilige deur 'naar de barmhartigheid van de Vader'

ROME (KerkNet) – Met enkele fragmenten uit de vier belangrijke conciliedocumenten 2e Vaticaans Concilie - Constitutie
Dei Verbum
Over de Goddelijke openbaring
(18 november 1965)
, 2e Vaticaans Concilie - Constitutie
Lumen Gentium
Over de Kerk
(21 november 1964)
, 2e Vaticaans Concilie - Constitutie
Sacrosanctum Concilium
Over de heilige liturgie
(4 december 1963)
en 2e Vaticaans Concilie - Constitutie
Gaudium et Spes
Over de Kerk in de wereld van deze tijd
(7 december 1965)
werd dinsdagmorgen de aanzet gegeven voor een 'Buitengewoon Heilig Jaar van de Barmhartigheid', naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965). Het Jubeljaar heeft plaats van 8 december 2015 tot 20 november 2016. 

'Deur van de gerechtigheid'

Na een kleurrijke en plechtige Eucharistie trok omstreeks 11.00 uur een processie onder leiding van de Paus naar het atrium van de Sint-Pietersbasiliek voor de opening van de rijkelijk versierde bronzen poort uit het midden van de 20e eeuw van de Italiaanse beeldhouwer Vico Consorti. De 16 panelen vertellen het heilsverhaal, vanaf de vlucht uit het paradijs tot aan de dood en opstanding van Christus. De muur die de deur afsluit was al enkele dagen eerder afgebroken. De Heilige Deur, die net als in 2000 sober en zonder hameraanslagen werd opengesteld terwijl de Paus onder meer het vers uit (117, Psalm 117) 'Haec porta Domini' (Dit is de poort van de Heer) zong, werd het laatst geopend voor het Jubeljaar 2000. In principe zou ze pas in 2025 opengemaakt worden. 

Paus Franciscus werd bij zijn aankomst aan de Heilige Deur door de Duitse emeritus Paus Benedictus XVI opgewacht. Die had voor deze bijzondere gelegenheid zijn klooster in de tuinen van het Vaticaan verlaten. Nadat hij enkele momenten in gebed was blijven staan, ging Paus Franciscus als eerste door de Heilige Deur, die hij eerder in zijn preek als de 'deur van de gerechtigheid' had omschreven. Zo gaf hij het officiële startschot voor het Jubeljaar. Aansluitend ging ook de emeritus Paus Benedictus door de deur. "De volheid van de genade', zo zei Paus Franciscus in zijn homilie, "kan het hart veranderen en stelt het in staat om zo'n grote stap te zetten dat het de menselijke geschiedenis kan veranderen." Franciscus herinnerde eveneens aan het einde van het Tweede Vaticaans Concilie en hij sprak de hoop uit dat dit Jubeljaar ons in staat stelt om de barmhartigheid van de Vader en de genade van vergeving te ontdekken. Door de Heilige Deur kunnen wij toetreden tot het mysterie van de liefde en iedere vorm van angst en vrees achter ons laten. 

Monumentale basilieken

De komende dagen worden ook nog de heilige deuren van de drie andere monumentale basilieken van Rome geopend. Aanstaande zondag leidt de Paus de plechtigheid aan de basiliek van Sint-Jan van Lateranen en op 1 januari opent hij de heilige deur van de basiliek van Santa Maria Maggiore. De heilige deur van de basiliek van Sint-Paulus-buiten-de-muren wordt zondag, door de rector van de basiliek, geopend. 

Strenge veiligheidmaatregelen

Publicatiedatum: 8 december 2015
Laatst bewerkt: 9 december 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test