• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bij 'Ad limina' Duitse Bisschoppen: ‘De hervorming van de Kerk begint in de Biecht’

“In de Biecht begint de verandering van de individuele gelovige en de hervorming van de Kerk.”

Dat heeft Paus Franciscus vrijdag Paus Franciscus - Toespraak
De voorrang van het gebed
Tot de Bisschoppen van de Duitse Bisschoppenconferentie bij gelegenheid van hun bezoek ad Limina -
(20 november 2015)
in zijn ad-limina-toespraak tot een groep Duitse bisschoppen onder leiding van kardinaal Reinhard Marx.

Geloofserosie

“De Biecht is de plaats waar Gods vergeving en barmhartigheid worden geschonken”, aldus de Paus. In zijn toespraak reflecteerde hij op de “erosie van het katholieke geloof in Duitsland” die zichtbaar wordt in de “zeer sterke teruggang van de zondagse kerkgang en het sacramentele leven”, aldus de Paus.

Nieuw heidendom

Hij beklaagde de “tendens van voortgaande institutionalisering van de Kerk”. “Er worden steeds nieuwe structuren ontworpen waarvoor de gelovigen ontbreken. Het gaat om een soort nieuw heidendom dat ertoe leidt ons vertrouwen te stellen op het bestuur, op het perfecte apparaat.” Een dergelijke “overdreven centralisering compliceert het kerkelijk leven en haar missionaire dynamiek in plaats van te helpen”, aldus Paus Franciscus.

Biecht herontdekken

Omdat het geloof “het meest ervaarbaar is en geleefd wordt” in de parochies moeten bisschoppen het sacramentele leven “bijzonder aan het hart liggen”. De Paus benadrukte daarbij het belang van de Biecht en de Eucharistie. “Het komende buitengewone Jaar van Barmhartigheid biedt de gelegenheid het sacrament van boete en verzoening te herontdekken. De Biecht is de plaats waar Gods vergeving en barmhartigheid worden geschonken. In de Biecht begint de verandering van de individuele gelovige en de hervorming van de Kerk. Ik vertrouw erop dat in het komende Heilig Jaar en daarna dit voor de geestelijke vernieuwing zo belangrijke sacrament in de pastorale plannen van bisdommen en parochies meer nadruk krijgen.”

Tot mislukken gedoemd

Pastorale plannen “die de gewijde priester niet de hem toekomende plaats toekennen in zijn dienstwerk van het leiden, leren en heiligen (...) blijken uit ervaring tot mislukken gedoemd”, aldus de Paus. Hij waardeert de “waardevolle inzet van leken” maar die mag er niet toe leiden dat zij priesters gaan vervangen of de priester als “optioneel” gaan beschouwen. “Zonder priesters geen Eucharistie.”

Wegwerpcultuur

Ook benadrukte de Paus de “niet te hoog in te schatten opdracht van de bisschop om op te komen voor het leven. De Kerk mag nooit moe worden advocaat van het leven te zijn en mag nooit aflaten ervoor op te komen dat het menselijk leven vanaf de conceptie tot de natuurlijke dood absoluut beschermwaardig is. Wij kunnen daarin geen compromissen sluiten zonder niet zelf medeschuldig te worden aan de zich helaas steeds meer verbreidende wegwerpcultuur.”

Zie de Nederlandstalige vertaling van  belangrijke delen van de toespraak: Paus Franciscus - Toespraak
De voorrang van het gebed
Tot de Bisschoppen van de Duitse Bisschoppenconferentie bij gelegenheid van hun bezoek ad Limina -
(20 november 2015)

Publicatiedatum: 20 november 2015
Laatst bewerkt: 30 november 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test