Rome (RKK) 24 oktober 2015 – Na de presentatie van het Bisschoppensynodes
Relatio Finalis - Synode 2015
(24 oktober 2015) aan Paus Franciscus hield de Heilige Vader zaterdagavond een Paus Franciscus - Toespraak
Het woord gezin heeft een nieuwe weerklank
Aan het eind van de werkzaamheden van de 14e Gewone Bisschoppensynode (2015) - Synode-aula
(24 oktober 2015) aan de Veertiende Algemene Gewone Assemblee van de Bisschoppensynode. Deze synode, zo begon Franciscus, was niet bedoeld om zaken voor eens en voor altijd op te lossen, maar om hedendaagse pastorale kwesties met betrekking tot huwelijk en gezin “in het licht te zien van het Evangelie en de Traditie van de Kerk en tweeduizend jaar geschiedenis”.
Volgens de Paus was het de synode te doen “om horizonten te verbreden door uit te stijgen boven een samenzweerderige hermeneutiek en gesloten perspectieven, om de vrijheid van de kinderen Gods te verdedigen en te verbreiden, om de schoonheid van de christelijke boodschap over te dragen, die nogal eens is bedekt met de roest van archaïsche taal of simpelweg niet begrijpelijk is”.
Inculturatie
De Paus sprak verder over de culturele verschillen tussen de verscheidene bisschoppen. “Wat voor een bisschop van het ene continent normaal is, kan voor een bisschop van het andere continent vreemd zijn, zelfs een schandaal. Wat voor de ene samenleving een schending van een recht is, kan in een andere samenleving een voor de hand liggend en onaanraakbaar gebod zijn. Wat voor sommigen gewetensvrijheid is, kan voor anderen slechts verwarring inhouden.”
Elk algemeen principe moet steeds opnieuw worden geïncultureerd, zei Franciscus. Hij citeerde vervolgens uit een slotdocument van een synode uit 1985: Inculturatie is “de intieme transformatie van de authentieke culturele waarden door middel van de integratie van het christendom, en de worteling van het christendom in de verscheidene menselijke culturen”. Inculturatie, vervolgde de Paus, is geen verzwakking van echte waarden, maar “toont juist hun ware kracht en hun authenticiteit, omdat zij zich aanpassen zonder te veranderen”.
Niet de letter maar de geest
Volgens de Paus heeft de Synode uitgewezen dat “de echte verdedigers van de leer niet degenen zijn die de letter verdedigen maar de geest, niet de ideeën maar de mens, niet de formules maar de genade van de liefde van Christus en van zijn vergeving.”
Franciscus zei uiteraard niets te willen afdoen aan het belang van de formules, de wetten en de goddelijke geboden. Maar het gaat er volgens hem om de grootsheid van God te verkondigen. God rekent niet met ons af op basis van onze verdiensten en van onze werken, “maar alleen op basis van de ongebreidelde generositeit van zijn barmhartigheid”.
Zie Nederlandstalige vertaling van de volledige toespraak Paus Franciscus - Toespraak
Het woord gezin heeft een nieuwe weerklank
Aan het eind van de werkzaamheden van de 14e Gewone Bisschoppensynode (2015) - Synode-aula
(24 oktober 2015)
Publicatiedatum: 24 oktober 2015
Laatst bewerkt: 25 oktober 2015