• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

“God houdt van een blijmoedige gever”

“God houdt van een blijmoedige gever” Deze zin uit 2 Korinte 9,7 houdt paus Franciscus ons voor in zijn boodschap voor Wereldmissiezondag 19 oktober 2014. Vreugde is de rode draad in zijn boodschap: vreugde van het evangelie en vreugde van evangelisatie.

Enkele citaten uit de boodschap:

“Vandaag de dag zijn er veel mensen die Jezus Christus nog niet kennen. Om die reden blijft de ‘missio ad gentes’ uiterst belangrijk. Alle leden van de Kerk zijn geroepen deel te nemen in deze missie, want de Kerk is missionair vanuit haar natuur: ze is ontstaan om “er op uit te gaan”. Wereldmissiedag is bij uitstek het moment waarop gelovigen van verschillende continenten zich wijden aan gebed en meedoen aan concrete vormen van solidariteit ter ondersteuning van de jonge Kerken in missielanden.”

“Alle leerlingen van de Heer zijn geroepen om de vreugde van evangelisatie te bevorderen. De bisschoppen, als degenen die op de eerste plaats verantwoordelijk zijn voor deze verkondiging, hebben de taak om de eenheid van de lokale kerk in haar missionair engagement te stimuleren. Zij zijn geroepen te erkennen dat de vreugde van het overbrengen van Jezus Christus uitgedrukt wordt in een zorg om hem te verkondigen in de meest verre plaatsen, evenals in een voortdurende toewending naar de periferieën van hun eigen gebied, waar grote aantallen van armen wachten op deze boodschap.”

“De vreugde van het evangelie wordt geboren door de ontmoeting met Christus en vanuit het delen met de armen. Daarom moedig ik parochiegemeenschappen, verenigingen en groepen aan een broederlijk leven te leiden, gegrond in de liefde voor Jezus en de zorg voor de noden van de meest benadeelden. Overal waar vreugde is, enthousiasme en een verlangen om Christus naar anderen te brengen, daar zullen waarachtige roepingen opkomen. Bij deze roepingen moeten we niet de lekenroepingen voor de missie vergeten. Er is sprake van een groeiend bewustzijn van de identiteit en missie van de lekengelovigen in de Kerk, evenals een erkenning dat zij geroepen zijn om in toenemende mate een belangrijke rol op zich te nemen in de verspreiding van het evangelie.”

“God houdt van een blijmoedige gever” (2 Kor. 9, 7). Een financiële bijdrage van individuele mensen is een teken van zelfgave, op de eerste plaats aan de Heer en vervolgens aan anderen; op deze manier kan een materiële gave een middel worden voor de evangelisatie van de mensheid gebouwd op liefde.”

“Beminde broeders en zusters, op deze Missiezondag gaan mijn gedachten naar alle lokale Kerken. Laten we ons niet de vreugde van evangelisatie ontzeggen!” 

Vertaling uit het Engels door MISSIO/Marianne Baijens

Publicatiedatum: 1 oktober 2014
Laatst bewerkt: 18 oktober 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test