• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

SECAM krijgt status van waarnemer bij de Afrikaanse Unie.

BRUSSEL (KerkNet/Fides) – SECAM, het overlegplatform van de bisschoppenconferenties van Afrika en Madagascar, dat in 1969 in het Ugandese Kampala werd opgericht, krijgt de status van permanente waarnemer bij de Afrikaanse Unie. Dat hebben mgr Gabriel Mbilingi, de aartsbisschop van Lubango, en de commissaris voor Buitenlandse Zaken van de Afrikaanse Unie, Aisha Laraba Abdullahi, in een akkoord bekrachtigd. 

SECAM staat voor Symposium des Conférences épiscopales d'Afrique et de Madagascar. Het overlegorgaan van de katholieke kerkleiders van Afrika en Madagascar werd in de nadagen van het Tweede Vaticaans Concilie opgericht naar het voorbeeld van de succesvolle CELAM, het overleg van Latijns-Amerikaanse bisschoppen, dat enkele baanbrekende documenten publiceerde. 

Dankzij de overeenkomst kunnen de Afrikaanse kerkleiders een permanente dialoog met de unie beginnen, moties indienen en gemeenschappelijke samenwerkingsprogramma's onder meer inzake vrede, gezondheid en ontwikkeling opzetten. Ook de Afrikaanse Unie heeft daarbij baat dankzij het uitgebreide netwerk van de katholieke Kerk in Afrika, dat op vele plaatsen nog de enige werkende structuur is.

Publicatiedatum: 25 september 2015
Laatst bewerkt: 17 augustus 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test