• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus is primaat in de christelijke kerk

Het Roomse primaat in de Kerk is “noodzakelijk”. Zoals dat in het verleden was, staat het ook nu nog “ten dienste van de waarheid en de liefde” en “bevordert het de eenheid “ in de ene Kerk van Christus. Dat merkte paus Benedictus woensag op in zijn bespreking van paus Leo de Grote tijdens de algemene audiëntie. Daarmee benadrukte hij het Petrinische primaatschap door te wijzen op het bestaan ervan sinds de tijd van de ongedeelde Kerk. Markant is dat de uitspraak wordt gedaan aan de vooravond van een bezoek van de oecumenische patriarch Bartholomeus I aan het Vaticaan. Bovendien ligt deze opmerking in het verlengde van de katholiek-orthodoxe ontmoeting in Pauselijke Raad ter bevordering vd Eenheid vd Christenen
Kerkelijke Communio, Conciliariteit en Gezag
Ecclesiologische en Canonieke gevolgtrekkingen uit de Sacramentele Natuur van de Kerk (Ravenna Document van de Gezamenlijke Commissie voor Theologische Dialoog tussen de Katholieke Kerk en de Orthodoxe Kerk)
(14 oktober 2007)
. Daar erkenden de deelnemers het principe van het primaat van de bisschop van Rome, maar lieten de vraag onbeantwoord hoe in de praktijk de relatie met de orthodoxe synode eruit zou moeten zien. (KN/AsiaNews)

De vertaling van de Paus Benedictus XVI - Audiëntie
H. Paus Leo I de Grote
68e catechese in deze reeks
(5 maart 2008)
van afgelopen woensdag volgt spoedig op deze site. Zie ook dossier Christus en Zijn Kerk, toegelicht in de apostelen en in de Vaders (Catecheses door Paus Benedictus XVI)

Publicatiedatum: 6 maart 2008
Laatst bewerkt: 30 november 2011


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test