• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: Een “spel van blikken” in staat om de geschiedenis te transformeren

Jezus keek hem aan. Welke liefdeskracht had Jezus’ blik om Matteüs in beweging te brengen! Welke kracht hadden Zijn ogen om hem te doen opstaan!”, roept Paus Franciscus uit, die zelf de ervaring van deze blik heeft gehad op het feest van de heilige Matteüs, 21 september 1953. Een “spel van blikken, in staat om de geschiedenis te transformeren”. 

“Laten wij ons door Jezus bekijken, laten wij Zijn blik door onze straten gaan, laten wij ons door Zijn blik vreugde, hoop geven”, luidt de oproep van de Paus. 

De Paus beschrijft aldus een ervaring van barmhartigheid. Het Evangelie van de H. Mis voor de H. Matteüs eindigt met de barmhartigheid (Mt. 9, 9-13): “leert wat het zeggen wil: ik wil liever barmhartigheid dan offers. Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen maar zondaars te roepen”. 

Een barmhartigheid die de Paus niet ophoudt te verkondigen, in overeenstemming met het devies van zijn bisschops- en Pausambt: "Miserando atque eligendo", en waartoe hij vooral oproept om tijdens het Jubileum (8 december 2015 – 20 november 2016) in praktijk te brengen. 

De Paus benadrukt het geloof in de efficiëntie van deze barmhartige blik: “Hij nodigt ons dag na dag uit met de vraag: gelooft ge? gelooft ge dat het mogelijk is dat een belastingontvanger dienaar wordt? gelooft ge dat het mogelijk is dat een verrader vriend wordt? gelooft ge dat het mogelijk is dat de zoon van een timmerman Gods Zoon is? Zijn blik transformeert onze blik, Zijn hart transformeert ons hart. God is de Vader die het heil van al Zijn kinderen nastreeft”.

Zie de Nederlandse vertaling van de volledige homilie: Paus Franciscus - Homilie
Een spel van blikken, in staat om de geschiedenis te transformeren
Feest van de H. Apostel Matteüs - Plaza de Revolución, Holguin (Cuba)
(21 september 2015)

Zie het overzicht in het dossier: Paus Franciscus bezoekt Cuba en VS

Publicatiedatum: 21 september 2015
Laatst bewerkt: 21 september 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test