• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Rome en Islam gaan verder in gesprek

VATICAANSTAD (Radio Vaticana/Ref. Dagblad) - Paus Benedictus XVI is later dit jaar gastheer op een „baanbrekende conferentie” met leiders uit de islamitische wereld. Dit heeft het Vaticaan woensdag laten weten.

De Rooms-Katholieke Kerk noemt de aangekondigde Pauselijke audiëntie „historisch” en hoopt op verbetering in de betrekkingen met gematigde moslims.

Het ”rooms-katholieke en islamitische forum” heeft plaats van 4 tot 6 november en staat in het teken van ”Liefde van God en liefde van de naaste”. Op de eerste dag wordt het subthema "Theologische en spirituele onderbouwing" besproken, op de tweede dag "menselijke waardigheid en wederzijds respect". Nadrukkelijk is er voor gekozen niet direct te spreken over 'mensenrechten'. De derde dag is de bedoeling een ontmoeting te hebben met de Paus zelf. Aangenomen wordt dat het niet alleen bij een toespraak zal blijven. Paus Benedictus ziet zichzelf ook duidelijk als wetenschapper die deelneemt aan de discussie en de onderzoekingen. Later op deze dag zal dan nog een openbare sessie zijn.

Vorig jaar schreven 138 islamitische geleerden en intellectuelen een brief aan de Paus om samen op te roepen tot samenwerking „op basis van een gemeenschappelijk geloof in één god.” Daarop heeft de Paus, bij monde van Staatssecretaris Bertone een Raad voor de Openbare Aangelegenheden - Staatssecretariaat
Tot Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Ghazi Bin Muhammad Bin Talal, president van de Aal Al-Bayt Institute for Islamic Thought
(19 november 2007)
geschreven met een programma om te komen tot uitwerking van een aantal aspecten zodat "het mogelijk zal zijn om samen te werken op een productieve wijze op de gebieden van cultuur en gemeenschap en voor de bevordering van rechtvaardigheid en vrede in de samenleving en over de hele wereld." Raad voor de Openbare Aangelegenheden - Staatssecretariaat, Tot Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Ghazi Bin Muhammad Bin Talal, president van de "Aal Al-Bayt Institute for Islamic Thought" (19 nov 2007), 3

24 hooggeplaatste figuren, geselecteerd uit de diverse islamitische stromingen, en 24 van Katholieke zijde, zijn uitgenodigd, zo staat in de gisteren verspreide verklaring van kardinaal Jean-Louis Tauran en sjeik Hakim Mourad. In de afgelopen dagen hebben vertegenwoordigers van de Katholieke Kerk en een delegatie vanuit de Isalmitische wereld (op zich al historisch dat van de diverse stromingen van de Islam vertegenwoordigers in één delegatie aan de gesprekken deelnamen) de ontmoeting voorbereid en zijn zo ook gekomen tot de oprichting van de Forum Katholieke Kerk en Islam.

De Paus veroorzaakte in 2006 enige opschudding in islamitische kringen toen hij in de Paus Benedictus XVI - Toespraak
Geloof, Rede en Universiteit - Herinneringen en reflecties
Lezing over het thema gehouden bij de ontmoeting met vertegenwoordigers uit de wetenschap in de Aula Magna van de Universiteit van Regensburg
(12 september 2006)
de islam leek te veroordelen. Hij haalde een middeleeuws citaat aan over islam en geweld.

Kardinaal Tarcisio Bertone, feitelijk de minister van Buitenlandse Zaken van Vaticaanstad, heeft beklemtoond dat de Paus „volkomen bereid is islamitische leiders te ontmoeten.” De kerkvader kan dan zien „wat de geloofsgemeenschappen verenigt zonder de verschillen te willen minimaliseren of te negeren.”

Uit een verklaring na een ontmoeting van vertegenwoordigers van het Vaticaan en de Al-Azharuniversiteit in Caïro bleek vorige week al dat het Vaticaan cartoons die de spot drijven met Mohammed afwijst. Ook het groeiende aantal aanvallen op de islam en Mohammed en andere aanvallen op godsdiensten worden afgekeurd. Bij die gelegenheid voerde kardinaal Tauran de delegatie van het Vaticaan aan.

Zie ook: Dossier Islam en de relaties met de Rooms Katholieke Kerk

Publicatiedatum: 6 maart 2008
Laatst bewerkt: 14 januari 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test