• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Hongaarse bisschop is kritisch over Pausoproep

Boedapest (KerkNet/FAZ/Washington Post) 9 september 2015 – De Hongaarse bisschop László Kiss-Rigó van Szeged-Csanád is niet geneigd gehoor te geven aan de Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
God stelt zich open en treedt in communicatie met ons
23e Zondag door het Jaar (B) - Sint Pietersplein
(6 september 2015)
voor de opname van vluchtelingen. De 60-jarige kerkleider vertelde maandag dat de Paus de situatie in zijn land niet kent en verduidelijkt dat hij de mening deelt van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Die noemde de vluchtelingen een bedreiging voor de nationale waarden en identiteit en het christelijke karakter van Europa.

De Hongaarse bisschop bestempelt het gedrag van sommige vluchtelingen als "arrogant en cynisch". Volgens hem is het ook niet passend om te spreken over oorlogsvluchtelingen. "Dit zijn geen vluchtelingen. Dit is een invasie. Ze komen naar hier met de kreet 'Allahu Akbar' en willen de macht overnemen. De Paus kent de situatie niet", vertelde de bisschop van het grootste bisdom in het zuiden van Hongarije, verwijzend naar de aanhoudende stroom mensen, "die zich voordoen als vluchtelingen, maar die in feite een ernstige bedreiging vormen voor de christelijke en universele waarden van het Europese continent."

Kardinaal Peter Erdö, aartsbisschop van Esztergom-Budapest, benadrukt in een gesprek met het Italiaanse persagentschap SIR dat bisschop Kiss-Rigó niet namens de Katholieke Kerk in Hongarije spreekt: "De oproep van de Paus om parochies en kerkelijke instellingen voor vluchtelingen te openen werd hier met vreugde en een grote bereidwilligheid onthaald. Velen beschouwen dit ook als een aansporing om zich te blijven inzetten."

Publicatiedatum: 8 september 2015
Laatst bewerkt: 12 september 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test