• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Belgische Bisschoppen solidair met de vluchtelingen

BRUSSEL (KerkNet) – Mgr. Jozef De Kesel, de bisschop van Brugge, vraagt de pastorale eenheden en federaties, congregaties en kerkfabrieken in zijn bisdom, aansluitend bij de eerdere oproep van de Belgische bisschoppen en het Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
God stelt zich open en treedt in communicatie met ons
23e Zondag door het Jaar (B) - Sint Pietersplein
(6 september 2015)
van dit weekend, om vluchtelingen onderdak te verlenen in leegstaande panden of huizen. Daarna kan in overleg met OCMW, Caritas Internationalis of een ander vluchtelingenorganisatie nagegaan worden hoe vluchtelingengezinnen onderdak kunnen krijgen. "Het is belangrijk te weten over hoeveel en over welke panden ze kunnen beschikken”, schrijft de Brugse bisschop. Die geeft parochies of gemeenschappen die niet onmiddellijk een pand ter beschikking hebben de suggestie om een huis of een appartement te huren en dat voor een bepaalde periode aan vluchtelingen ter beschikking te stellen. Mgr. De Kesel noemt de golf van solidariteit voor vluchtelingen bijzonder hoopgevend: "Als Kerk en als geloofsgemeenschap mogen we echter niet aan de zijlijn blijven staan. Vooral huisvesting wordt een dringende noodzaak.”

De Gentse bisschop Luc Van Looy benadrukte maandagavond in het tv-programma 'Terzake' op 'Canvas' dat de Vlaamse kerkgemeenschap al van voor de Pauselijke oproep grote inspanningen levert in de opvang van vluchtelingen. In reactie op de vraag van Caritas International en de Belgische bisschoppen boden zich intussen al meer dan 300 particulieren aan om vluchtelingen onderdak te verlenen. De bisschop van Gent benadrukt dat niet alleen christenen, maar ook alle andere vluchtelingen op kerkelijke solidariteit en een warm hart kunnen rekenen. Om praktische redenen acht hij het echter uitgesloten dat vluchtelingen voor langere tijd in een kerkgebouw worden ondergebracht. Opvang in kloostergemeenschappen is echter niet uitgesloten.

Publicatiedatum: 8 september 2015
Laatst bewerkt: 9 september 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test